Poslední dobou se syn oblíbil hamburgery. Ze začátku jsem hodne kupovala bulky od Scharu, ale nějak nám kupované přestaly úplně chutnat. Já v podstatě peču hodně intuitivně, a kolikrát z toho co mám právě doma nebo co potřebuji v tu danou chvíli zpracovat. Přesně tak vznikly tyto bulky, které máme opravdu hodně rádi a nejen na hamburgery.
- 1/3 kostičky čerstvého droždí
- 300g mouky Schar mix B
- 100g tanzhongu
- lžíčka soli
- 1 vejce
- 1 žloutek
- 100ml kefíru
- 150ml vody
- 20ml oleje
- lžíčka sladidla
Nejprve si přípravte tanzhong. Kdo peče více, je lepší udělat do zásoby, uložit do lednice a odebírat. Pokud chcete jen na tyto bulky, smíchejte 35g hladké rýžové mouky a 90ml vody, zahřejte cca na 65 stupňů a za stálého míchání počkejte až se z toho stane hustší kaše. Odstavte a ještě chvíli míchejte. Do testa použijte studené nebo jen lehce vlažné.
Z droždí, 30ml vody, lžičky sladidla a trochy mouky nechte vzejít kvásek.
Poté přidejte ostatní suroviny a vypracujte hladké těsto, které přikryté nechte zdvojnásobit objem.
Troubu predehřejte na 220 stupňů, na spodní rošt dejte plech a cca půl litru vody.
Z vykynutého těsta vypracujte 5 bulek a nechte ještě cca 20 minut odpočívat pod igelitem.
Potřete vajíčkem, posypte sezamem a vložte do trouby. Po deseti minutách vytáhněte plech s vodou a dopékejte do zezlátnutí.