Hamburgerové bulky z kefíru

Poslední dobou se syn oblíbil hamburgery. Ze začátku jsem hodne kupovala bulky od Scharu, ale nějak nám kupované přestaly úplně chutnat. Já v podstatě peču hodně intuitivně, a kolikrát z toho co mám právě doma nebo co potřebuji v tu danou chvíli zpracovat. Přesně tak vznikly tyto bulky, které máme opravdu hodně rádi a nejen na hamburgery.

  • 1/3 kostičky čerstvého droždí
  • 300g mouky Schar mix B
  • 100g tanzhongu
  • lžíčka soli
  • 1 vejce
  • 1 žloutek
  • 100ml kefíru
  • 150ml vody
  • 20ml oleje
  • lžíčka sladidla

Nejprve si přípravte tanzhong. Kdo peče více, je lepší udělat do zásoby, uložit do lednice a odebírat. Pokud chcete jen na tyto bulky, smíchejte 35g hladké rýžové mouky a 90ml vody, zahřejte cca na 65 stupňů a za stálého míchání počkejte až se z toho stane hustší kaše. Odstavte a ještě chvíli míchejte. Do testa použijte studené nebo jen lehce vlažné.

Z droždí, 30ml vody, lžičky sladidla a trochy mouky nechte vzejít kvásek.

Poté přidejte ostatní suroviny a vypracujte hladké těsto, které přikryté nechte zdvojnásobit objem.

Troubu predehřejte na 220 stupňů, na spodní rošt dejte plech a cca půl litru vody.

Z vykynutého těsta vypracujte 5 bulek a nechte ještě cca 20 minut odpočívat pod igelitem.

Potřete vajíčkem, posypte sezamem a vložte do trouby. Po deseti minutách vytáhněte plech s vodou a dopékejte do zezlátnutí.

bezlepkové hamburgerové bulky