Stejně tak jako jsem si oblíbila tanzhong, tak jsem propadla kouzlu poliše. Člověk by ani nevěřil, co dokáže s těstem udělat částečně pomalu predkvašená část těsta. Kdysi dávno, ještě v dobách lepkových jsem dělala cibulové housky a to byla moje výzva pro tentokrát. Udělat co nejvíce podobné cibulové bulky, ale bezlepkové.
6 bulek:
Nejprve 16 hodin dopředu připravíme poliš:
- 2 g čerstvého drozdi
- 200ml vody
- 150g mouky Schar mix B
Droždí důkladně rozmíchejte ve vodě, přisypte mouku a vymíchejte hladké těstíčko. Překryjte folii a uložte do lednice.
Druhy den nejprve vyndejte zadělaný poliš na linku a nechte hodinu v pokojové teplotě. Poté k němu do mísy přidejte:
- 10g čerstvého droždí rozmíchaného ve 100ml vody
- 200g mouky Schar Mix B
- 100ml kefíru
- lžíčka soli
- 2 lžíce granulované cibule
- 1 pokrájená osmažená cibule
- 30ml oleje
Ze všech surovin vypracujte hladké těsto, přetáhněte folii a nechte zdvojnásobit objem.
Troubu rozpalte na 225 stupňů, na spodní rošt vložte plech s cca půl litrem vody.
Vykynuté těsto rozdělte na 6 dílů, lehce propracujte na pomoučené ploše a vytvarujte šest kuliček, které dejte na plech vyložený pečícím papírem. Prekryjte igelitem a nechte 25 minut odpočívat.
Potřete vodou a vložte do rozpálené trouby. Po cca 20 minutách vytáhněte plech s vodou a dopékejte do zlatova.