Cibulové bulky

Stejně tak jako jsem si oblíbila tanzhong, tak jsem propadla kouzlu poliše. Člověk by ani nevěřil, co dokáže s těstem udělat částečně pomalu predkvašená část těsta. Kdysi dávno, ještě v dobách lepkových jsem dělala cibulové housky a to byla moje výzva pro tentokrát. Udělat co nejvíce podobné cibulové bulky, ale bezlepkové.

6 bulek:

Nejprve 16 hodin dopředu připravíme poliš:

  • 2 g čerstvého drozdi
  • 200ml vody
  • 150g mouky Schar mix B

Droždí důkladně rozmíchejte ve vodě, přisypte mouku a vymíchejte hladké těstíčko. Překryjte folii a uložte do lednice.

Druhy den nejprve vyndejte zadělaný poliš na linku a nechte hodinu v pokojové teplotě. Poté k němu do mísy přidejte:

  • 10g čerstvého droždí rozmíchaného ve 100ml vody
  • 200g mouky Schar Mix B
  • 100ml kefíru
  • lžíčka soli
  • 2 lžíce granulované cibule
  • 1 pokrájená osmažená cibule
  • 30ml oleje

Ze všech surovin vypracujte hladké těsto, přetáhněte folii a nechte zdvojnásobit objem.

Troubu rozpalte na 225 stupňů, na spodní rošt vložte plech s cca půl litrem vody.

Vykynuté těsto rozdělte na 6 dílů, lehce propracujte na pomoučené ploše a vytvarujte šest kuliček, které dejte na plech vyložený pečícím papírem. Prekryjte igelitem a nechte 25 minut odpočívat.

Potřete vodou a vložte do rozpálené trouby. Po cca 20 minutách vytáhněte plech s vodou a dopékejte do zlatova.

bezlepkové cibulové bulky