Meruňkový koláč s makovou nádivkou

Poslední dobou hodně ráda kombinuju ovoce s mákem. Tentokrát přišly na řadu meruňky, na které jsem se letos hodně těšila. Inspiraci jsem našla na Pinterestu, ale musela jsem tolik improvizovat, že vzniklo úplně něco jiného a je to podobné pouze jenom vzhledem. Recept je na plech o rozměrech 20×30 cm.

Světlé těsto:

  • 300g mouky Nutrifree Per Dolci
  • 150g sypkého sladidla dle vašeho výběru
  • 150g studeného strouhaného másla
  • 1 vajíčko
  • 1 lžička kypřícího prášku
  • 1/4 lžičky mleté vanilky
  • 3 lžíce zakysané smetany

Ze všech ingrediencí vypracujte těsto, rozdělte na 2 části v poměru 1:3 a na dvě hodiny uložte do mrazáku.

Pečící formu vyložte papírem, větší část nastrouhejte do plechu vyloženého pečícím papírem, umačkejte a odložte stranou.

Makové těsto:

  • 150g mletého máku
  • 100g rýžové krupičky
  • 500ml mléka
  • 150ml smetany ke šlehání
  • 2 žloutky
  • 70g másla

Vše kromě žloutků dejte do hrnce a zahřívejte. Za stálého míchání nechte zhoustnout, odstavte a až hmota lehce vychladne, tak vmíchejte žloutky.

Nechte vychladnout ještě více a zhruba 1/3 hmoty dejte do plechu na připravený světlý korpus, poklaďte rozpůlenými meruňkami a naneste zbytek makové náplně.

Uhlaďte a nastrouhejte zbytek zmrzlého těsta.

Pečte dokud nezačne povrch s drobenkou zlátnout. Před krájením nechte úplně vychladnout.

Bezlepkový mamový koláč