Nehnětený toustový chléb s pomalým kynutím

Už ani nevím, co jsem na netu hledala, ale narazila jsem u Maškrtnice na toustový nehnětený chléb, který mě okamžitě zaujal, hlavně kvůli minimu droždí, které se do těsta přidává. Dalším bonusem byla zakysaná smetana, kterou při pečení strašně ráda používám, takže jsem šla okamžitě zadělat. Musela jsem samosebou upravit poměr mouky a zkrátit dobu kynutí, protože jednak jsem doma dnes měli 29 stupňů a Bezlepková těsta přece jenom mají malinko jiné časy.

Výsledkem je měkký, malinko hrubší chléb se zajímavou chutí. Ještě jsem zvědavá jak se bude tvářit zítra z rána, protože všichni víme, jaký je bezlepkové pečivo občas prevít.

Forma 10×20 cm:

  • Jedno balení zakysané smetany de luxe Kunín (190g)
  • 2g čerstvého droždí
  • 190ml vody
  • 20g medu
  • lžíčka soli
  • 1 malé vejce
  • 320g mouky Schar mix Bread

Droždí rozmíchejte nejprve v troše vody, přilejte zbytek, zakysanou smetanu, vajíčko, med a důkladně vařečkou promíchejte.

Přidejte mouku se solí a spojte v těsto. Opět vařečkou a tak se tekutiny s moukou spojili a tím to končí.

Mísu přetáhněte potravinovou folii a nechte stát na lince. V těstě je málo droždí, takže těsto bude kynout pomalu. Jak jsem v úvodu psala, měli jsme doma 29 stupňů, takže těsto kynulo jen sedm hodin dokud cca nezdvojnásobilo svůj objem.

Nyní těsto přeneste na pomoučenou pracovní plochu, propracujte, roztáhněte na obdélník, který stočte jakoby do rolády a švem dolů vložte do chlebové formy vyložené pečícím papírem.

Nechte cca 1,5 hodiny kynout, poté vložte do trouby rozpálené na 230 stupňů, do které jste před tím na spodní rošt dali plech s cca 0,5 litrem vody.

Zhruba po 15 minutách plech s vodou vytáhněte, teplotu snižte na 200 stupňů a dopékejte do zlatova.

Bezlepkový toustový chléb