Co se tyká pečiva, experimentuji poměrně málo. Děti mají nejraději osvědčené obyčejné recepty, které točím stále dokola a sem tam si střihnu pro zpestření něco nového a se zatajeným dechem čekám, jestli to projde přes jejich přísnou kontrolu. Když jsem tahala z trouby tento chléb, který jsem měla pekla pro mě a manžela, vůbec jsem netušila, jaký úspěch zaznamená u staršího syna!
- 300g mouky Nutrifree Per pane Integrale
- 1/3 kostičky čerstvého droždí
- lžička sladidla
- lžíčka soli
- 200ml vody
- 40g uvařené quinoi
- lžíce kakaa
- lžíce melasy
- 2 lžíce mletého zlatého lněného semínka
- 2 lžíce hnědého lněného semínka
- lžíce slunečnicového semínka
- 2 lžíce dýňového semínka
- 2 lžíce zlatého celého lněného seminka
- + voda na zalití semínek
Nejprve dejte do mísy všechna semínka a zalijte je vařící vodou tak, aby hladina vody byla cca 1cm nad seminky. Promíchejte a nechte zchladnout.
V míse promíchejte droždí s 50ml vody, lžičkou sladidla a lžíci mouky a nechte vzejít kvásek.
K němu následně přidejte zapařená semínka, ostatní ingredience a vypracujte hladké těsto.
Mísu přetáhněte potravinovou folii a nechte zdvojnásobit objem.
Troubu rozpalte na 280 stupňů a vložte do ní sklokeramickou pečící nádobu i s víkem.
Vykynuté těsto propracujte na pomoučené ploše, zapracujte do bochníku a nechte v ošatce nakynout.
Cca po 30 minutách nakynutý bochník vložte do rozpálené formy, přiklopte víkem a pečte. Čas třeba uzpůsobit podle vaší trouby, Ja pekla cca 40 minut.
Po vytažení nechte zchladnout na mřížce.