Chléb s vařenou quinoou

Co se tyká pečiva, experimentuji poměrně málo. Děti mají nejraději osvědčené obyčejné recepty, které točím stále dokola a sem tam si střihnu pro zpestření něco nového a se zatajeným dechem čekám, jestli to projde přes jejich přísnou kontrolu. Když jsem tahala z trouby tento chléb, který jsem měla pekla pro mě a manžela, vůbec jsem netušila, jaký úspěch zaznamená u staršího syna!

  • 300g mouky Nutrifree Per pane Integrale
  • 1/3 kostičky čerstvého droždí
  • lžička sladidla
  • lžíčka soli
  • 200ml vody
  • 40g uvařené quinoi
  • lžíce kakaa
  • lžíce melasy
  • 2 lžíce mletého zlatého lněného semínka
  • 2 lžíce hnědého lněného semínka
  • lžíce slunečnicového semínka
  • 2 lžíce dýňového semínka
  • 2 lžíce zlatého celého lněného seminka
  • + voda na zalití semínek

Nejprve dejte do mísy všechna semínka a zalijte je vařící vodou tak, aby hladina vody byla cca 1cm nad seminky. Promíchejte a nechte zchladnout.

V míse promíchejte droždí s 50ml vody, lžičkou sladidla a lžíci mouky a nechte vzejít kvásek.

K němu následně přidejte zapařená semínka, ostatní ingredience a vypracujte hladké těsto.

Mísu přetáhněte potravinovou folii a nechte zdvojnásobit objem.

Troubu rozpalte na 280 stupňů a vložte do ní sklokeramickou pečící nádobu i s víkem.

Vykynuté těsto propracujte na pomoučené ploše, zapracujte do bochníku a nechte v ošatce nakynout.

Cca po 30 minutách nakynutý bochník vložte do rozpálené formy, přiklopte víkem a pečte. Čas třeba uzpůsobit podle vaší trouby, Ja pekla cca 40 minut.

Po vytažení nechte zchladnout na mřížce.

Bezlepkový tmavý chléb