V lednici na mě každý den vykukují hrušky, ze kterých jsem původně chtěla udělat povidla, ale nakonec k tomu vůbec nedošlo, takže je postupně zpracovávám jinak. Došlo mi, že jsem nikdy nedělala hruškový závin a obecně mám receptů s hruškami děsně málo. Takže nastal čas to napravit a jeden recept zařadit. Ačkoliv jsem z toho měla trochu obavy, hrušky mi přišly málo výrazné, v kombinaci se skořicí a hořkou čokoládou, je to neuvěřitelná pochoutka.
- 330g mouky Schar mix B
- 190g zakysané smetany De luxe Kunín (jedno balení)
- 2 vajíčka
Všechny ingredience smíchejte v míse a vypracujte hladké těsto. Ze začátku to bude vypadat všelijak, a budete mít pocit, že to snad ani dohromady nespojíte, ale nebojte.
Výsledné těsto je jako modelína, se kterým se dá opravdu dobře pracovat.
Z uvedeného množství vzniknou dva záviny.
Hrušková náplň:
- 8 velkých hrušek pokrájených na kosticky
- skořice
- sladidlo dle preferencí a chuti
- 100g sekaných mandlí
- trocha rozpuštěného másla
- 2 hrsti sekané čokolády
Hrušky promíchejte se skořicí a případně doslaďte.
Polovinu těsta rozválejte na obdélník. Na střed těsta naneste hruškovou náplň, posypte sekaných mandlemi a sekanou čokoládou.
Kraje těsta nařízněte a skládejte přes sebe jako v TOMTO receptu.
Potřete vajíčkem a ještě posypte trochu sekaných mandlí.
Pečte na 220 stupňů do zezlátnutí.