Dýně kam se podíváš – i tak by se klidně dalo nazvat toto období. V řadě mi čeká spousta receptů, které bych chtěla právě z dýně udělat, ale první vznikl tento fešák. V receptu je 100g dýňového pyré, které si snadno vyrobíte doma a jsou hned dvě cesty – já zvolila dýni pečenou, protože mi chutná víc, ale klidně ji můžete i uvařit, nebo opéct na pánvi – výsledná chuť se pak bude malinko lišit, ale dobré bude vše.
Nejprve část těsta předkvasíme. Cca 16 hodin předem smíchejte:
- lžíci kvásku
- 120g mouky Adveni zelená
- 150g vody
Vsechy suroviny dobře promíchejte, mísu přetáhněte potravinovou fólií a nechte na kuchyňské lince pracovat – minimálně 12 hodin.
V tu samou dobu připravte dýni:
- půlka malé dýně Hokaido
- dvě lžíce oleje
Dýni pokrájejte na kostky, dejte do menšího pekáčku vyloženého pečícím papírem, potřete olejem a pečte na 180 stupňů do změknutí.
Nechte zchladnout, přidejte pár lžic vody a tyčovým mixérem umixujte hladké pyré – uložte do lednice.
Druhý den po 12-16 hodinách ke kvásku do mísy přidejte:
- 180g mouky Adveni zelená
- lzíčka soli
- 20ml oleje
- 120 – 140 ml vody
- 120g dýňového pyré
- 50g dýňových semínek
Ze všech ingrediencí vypracujte hladké těsto, mísu opět přetáhněte fólií a nechce 3-4 hodiny odpočívat. Množství vody v těstě se bude lišit podle hustoty pyré. Nicméně těsto může být lehce řidší, protože se chléb bude péct ve formě.
Formu na biskupský chlebíček ( rozměr 10x10x20) vyložte pečícím papírem.
Těsto po uplynutí doby přeneste na pomoučenou pracovní desku, propracujte ho stočte jakoby do rolády. Vložte do formy a klidně lehce umačkejte ať je forma zaplněná rovnoměrně.
Formu opět přetáhněte potravinovou folii a nyní bude chléb odpočívat cca 2 hodiny, za tu dobu by se mel zvětšit asi o 1/3.
Rozpalte troubu na 250 stupňů, na spodní rošt dejte plec s litrem vody.
Chléb ve formě lehce nakrojte, potřete vodou, posypejte dýňovými semínky a vložte do zapařené trouby.
Cca po 25 minutách vyndejte plech s vodou a stáhněte teplotu na 220stupňů. Pečte dalších 25 minut a poté chléb vytáhněte z formy a dopékejte ještě cca 15 minut na mřížce. Čas je orientační, řiďte se zkušeností s vaší troubou.
Nechte vychladnout na mřížce.