Dýňový chléb

Dýně kam se podíváš – i tak by se klidně dalo nazvat toto období. V řadě mi čeká spousta receptů, které bych chtěla právě z dýně udělat, ale první vznikl tento fešák. V receptu je 100g dýňového pyré, které si snadno vyrobíte doma a jsou hned dvě cesty – já zvolila dýni pečenou, protože mi chutná víc, ale klidně ji můžete i uvařit, nebo opéct na pánvi – výsledná chuť se pak bude malinko lišit, ale dobré bude vše.

Nejprve část těsta předkvasíme. Cca 16 hodin předem smíchejte:

  • lžíci kvásku
  • 120g mouky Adveni zelená
  • 150g vody

Vsechy suroviny dobře promíchejte, mísu přetáhněte potravinovou fólií a nechte na kuchyňské lince pracovat – minimálně 12 hodin.

V tu samou dobu připravte dýni:

  • půlka malé dýně Hokaido
  • dvě lžíce oleje

Dýni pokrájejte na kostky, dejte do menšího pekáčku vyloženého pečícím papírem, potřete olejem a pečte na 180 stupňů do změknutí.

Nechte zchladnout, přidejte pár lžic vody a tyčovým mixérem umixujte hladké pyré – uložte do lednice.

Druhý den po 12-16 hodinách ke kvásku do mísy přidejte:

  • 180g mouky Adveni zelená
  • lzíčka soli
  • 20ml oleje
  • 120 – 140 ml vody
  • 120g dýňového pyré
  • 50g dýňových semínek

Ze všech ingrediencí vypracujte hladké těsto, mísu opět přetáhněte fólií a nechce 3-4 hodiny odpočívat. Množství vody v těstě se bude lišit podle hustoty pyré. Nicméně těsto může být lehce řidší, protože se chléb bude péct ve formě.

Formu na biskupský chlebíček ( rozměr 10x10x20) vyložte pečícím papírem.

Těsto po uplynutí doby přeneste na pomoučenou pracovní desku, propracujte ho stočte jakoby do rolády. Vložte do formy a klidně lehce umačkejte ať je forma zaplněná rovnoměrně.

Formu opět přetáhněte potravinovou folii a nyní bude chléb odpočívat cca 2 hodiny, za tu dobu by se mel zvětšit asi o 1/3.

Rozpalte troubu na 250 stupňů, na spodní rošt dejte plec s litrem vody.

Chléb ve formě lehce nakrojte, potřete vodou, posypejte dýňovými semínky a vložte do zapařené trouby.

Cca po 25 minutách vyndejte plech s vodou a stáhněte teplotu na 220stupňů. Pečte dalších 25 minut a poté chléb vytáhněte z formy a dopékejte ještě cca 15 minut na mřížce. Čas je orientační, řiďte se zkušeností s vaší troubou.

Nechte vychladnout na mřížce.

Bezlepkový dýňový chléb