Piškotovo-jahodový dort

Tak to jsem si takhle při sobotě vymyslela, ze sdělám jahody… Fakt výborný nápad, přišla do toho návštěva, 3x mě ztuhnul v hrnku agar na polití, blbě jsem si odměřila výšku piškotů, takže jsem si je musela ořezávat, ale výsledek se povedl, během dopoledne byl dort pryč.

Piškotové těsto:

já jsem z něho udělala jak cukrářské piškoty, tak spodní korpus dortu.

Nejprve připravíme domácí bezlepkové cukrářské piškoty

  • 4 bílky
  • 3 žloutky
  • 150g přírodního třtinového cukru krupice
  • 180g prosáté mouky Nutrifree Dolce

Bílky vyšlehejte s cukrem do tuha jak jen to jde – špičky by se neměly ohýbat dolů. Na nejnižší stupeň všlehejte do sněhu žloutky a nakonec zlehka vmíchejte prosátou mouku.

Těsto dejte do cukrářského sáčku s kulatou špičkou o průměru cca 1 cm.

Do dortové formy o průměru 20cm, vymazané a moukou vysypané cukrářským sáčkem naneste cca 1 cm vysokou vrstvu těsta a idealně začněte od středu a spirálou pokračujte ke kraji formy, dejte do trouby a pečte na 180 stupňů cca 12-15 minut.

Ze zbytku stříkejte na plech vyložený pečícím papírem podlouhlé piškoty, které přecukrujte pečte taktéž na 180 stupňů cca 12-15 minut.

Nechte vychladnout.

Jahodová náplň:

  • 250g jahod
  • sladidlo dle chuti
  • sáček agarového prášku od Vitany

Jahody nakrájejte na kousky, podlijte trochou vody a svařte na pyré. Doslaďte dle chuti. v mističce rozmíchejte agarový prášek se třemi lžícemi vody, vlijte do jahodové hmoty, dvě minuty, za stálého míchání povařte. Odstavte a nechte zchladnout.

Směs začne tuhnout krátce před tím, než bude studená. Na korpus ji naneste až v tento okamžik jinak se korpus rozmočí.

Pudinkový krém:

  • 300 ml mléka
  • 4 lžíce sladidla
  • 1 vanilkový pudink
  • 1/2 kostky tvarohu v alobalu
  • 100g másla

Dejte stranou trochu mléka, ve kterém rozmíchejte pudinkový prášek.

Zbytek mléka se sladidlem přiveďte pomalu k varu, do teplého mléka vmíchejte rozmíchaný pudinkový prášek a za stálého míchání svařte hustý krém.

Do husté pudinkové hmoty okamžitě vmíchejte máslo. Rozpustí se a ze začátku to bude vypadat otřesně, ale nebojte, stále míchejte, dokud se tuk a pudink nespojí v jedno a nevznikne hladká hmota, kterou nechte vychladnout. Přetáhněte potravinovou folií ať neoschne a neutvoří se škraloup.

Nakonec všlehejte tvaroh a naneste na piškot s již připravenou jahodovou vrstvou – nechte trochu krému na následné obložení piškoty.

Vrch vychladlého dortu ozdobte pokrájenými plátky jahod, které buď omočte v sirupu, aby neoschly, nebo zalijte želatinou.

Já používám hroznovou šťávu s agarem.

500ml tekutiny ( 100 ml hroznové šťávy + 400ml vody) svařte, vmíchejte agar, nechte zchladnout a přelejte vrch dortu.

Opět důkladně vychlaďte, oddělejte z dortu ráfek, obmažte zbytkem krému a přilepte piškoty.