Konečně sezóna meruněk! Na tu se vždycky děsně těším, protože meruňky v dezertech mám opravdu hodně ráda. V receptu jsem do ovocné i mléčné složky použila agar a fungoval naprosto výborně, vrchní meruňky jsem nechala zkaramelizovat v javorovém sirupu, meruňkovou část osladila hroznovým 100% přírodním sirupem bez přídavku jakéhokoliv sladidla, ale samozřejmě můžete použít obyčejný cukr.
Mléčná část:
- 300ml 40% smetany ke šlehání
- 100ml mléka
- cca 70g sypkého sladidla dle vlastního výběru
- špetka mleté vanilky nebo 2 kapky vanilkové esence
- balíček agaru v prášku od Vitany
Agar rozpusťte v troše vody, stačí tak 3 lžíce, aby nasál tekutinu, pak se lépe rozmíchá ve smetaně a nezhrudkovatí.
Do mléka a smetany vmíchejte sladilo a vanilku a přiveďte pod bod varu.
Vmíchejte nabobtnalý agar, důkladně rozmíchejte a minutu, za stálého míchání povařte.
Odstavte a nechte chladnout – pozor, agar želíruje, až když je úplně studený.
Až smetana trochu zchladne, nalijte do skleniček a dejte do lednice úplně zatuhnout.
Meruňková část:
- 400g vypeckovaných meruněk
- sladidlo dle chuti a preferencí
- 100ml vody
- baleni agaru od vitany
Meruňky podlijte, oslaďte a zlehka začněte zahřívat. Začnou pouštět šťávu. Vařte do úplného změknutí, rozmixujte tyčovým mixérem a zredukujte za stálého míchání na objem 400ml.
Opět ve třech lžících vody rozmíchejte agar, vmíchejte do meruňkového pyré a společně 1-2 minuty povařte.
Nechte vychladnout a vlijte na smetanovou část a vraťte skleničky do lednice.
Pokrájejte 4 meruňky na osminky. Zahřejte na pánvi javorový sirup nebo 3 lžíce cukru do zkaramelizování, promíchejte s meruňkami, za stálého obracení meruněk je nechte změknout, vychladnout a poté s nimi dozdobte dezert.