Jakmile jsem si začala hrát s lemon curd, bylo jasné, že ho budu muset nacpat i někam do vánočního cukroví. Ta kombinace kyselé a sladké chuti je opravdu luxusní, že jsem i schopna pominout fakt, že se tam vajíčka nevaří úplně do mrtva minimálně hodinu. Na sušenky můžete použít klasické linecké těsto, nebo zkusit těsto, kde část mouky nahradíte vanilkovým pudinkem – doporučuji vyzkoušet, těsto je krásně tvárné, netrhá se a práce s ním je naprosto bezproblémová.
Často se mě ptáte, čím u cukroví nahradit Frollu. Doporučuji nenahrazovat. Je to mouka vyrobená speciálně na křehká těsta, ano možná je dražší, ale chuťově a i s ohledem na práci s těstem nejlepší a na cukroví se opravdu vyplatí, když do ní zainvestujete. Pokud opravdu nechcete, můžete sáhnout po Scharu mix Bread, prace s ní je taky v pohodě, ale počítejte, že ze sušenek ucítíte lehkou slanost, mouka obsahuje sůl. Není to nic hrozného, roky jsem z ní to cukroví dělala také, ale když máte pak srovnání, volba je jasná.
- 250g másla
- 120g vanilkového bezlepkového pudinku od firmy Amylon
- 120g sypkého sladidla
- 1 vajíčko
- 230g mouky Nutrifree Frolla
Z másla, pudinkového prášku, sladidla, vajíčka a mouky vypracujte hladké těsto a minimálně na hodinu ho uložte do lednice.
Rozválejte a vykrajujte kolečka, která pečte v troubě na 180 stupňů na plechu vyloženém pečícím papírem cca 10-12 minut. Ale řiďte se zkušeností s vlastní troubou.
Nechte vychladnout a teprve potom sundejte z plechu!
vanilkový krém:
- 350ml mléka
- balíček vanilkového pudinku
- sladidlo dle chuti a preferencí
- 250g másla
Pudink uvařte stejným způsobem jak je na návodu, akorát s menším množstvím mléka. Přetáhněte folii ať se nevytvoří škraloup .
Po vychladnutí vyšlehejte s máslem a sladidlem do krému.
Lemon curd:
Lemon curd – buď můžete koupit, nebo udělat domácí. Já si vybrala recept podle Kitchenette – ZDE.
- 4 žloutky
- 70 g třtinového cukru
- 70 ml citrónové šťávy
- 50 g másla
- pár kapek citronového oleje nebo citronová kůra.
Všechny suroviny kromě másla zahřívejte v páře za občasného míchání do zhoustnutí. Směs by mela mít při zahřívání 70 stupňů, aby se vejce dostatečně tepelně upravily.
Prohřívala jsem cca 8 minut.
Poté sundejte misku z vodní lázně, nechte trochu vychladnout a vmíchejte máslo.
Citronová poleva:
- sypké sladidlo – mlety kokosový cukr, mletý třinový cukr, cukr moučka
- šťava z citronu
Nejprve ostrouhejte z citronu kůru, kterou použijete na zdobení.
Šťávu vymačkejte a zahustěte ji sladidlem a polovinu koleček polijte polevou a posypejte strouhanou kůrou.
Na nepolitá kolečka po obvodu nastříkejte krém, doprostřed dejte lemon curd a přiklopte kolečkem s polevou.