Nekynuté svatomartinské rohlíčky

Sice Martina už bylo, ale myslím, že to vůbec nevadí. Já se v jídle strašně nerada limituji nějakými daty. Vánočku jsem schopna péct klidně uprostřed léta a meloun shánět po Praze v lednu. Vybrala jsem si recept u Ivety na instagramu – účet My sunday feast. Ale jak už to u bezlepku bývá, musela jsem poladit poměry, protože spojit BZL mouku jen s 250g zakysanky je prostě sci-fi. Nicméně musím říct, že me rohlíčky příjemně překvapily, čekala jsem, že budou daleko sušší a těsto opravdu krásně lístkovalo. Na to, jak dlouho vydrží jedlé se neptejte, zmizely během odpoledne 😉

  • 400g mouky Schar Mix Bread
  • 250g studeného másla pokrájeného na kostičky
  • 2 kelímky zakysané smetany Kunín de Luxe

Máslo lehce propracujte s moukou, Nejde o to, ho dokonale spojit, protože v těstě musí zůstat kousky másla.

Přidejte zakysanku a rychle propracujte a spojte těsto v kouli. Opět – v těstě musí být hmatatelné cca 0,5 cm kousky másla – jen dík toho vám bude těsto pak listovat.

Dejte cca na hodinu do lednice.

Ořechová náplň:

  • 200g mletých vlašáků
  • 100g sypkého sladidla
  • 150 ml mléka

V původním receptu byly ještě piškoty, ale ty jsem dávat nechtěla.

Smíchejte ořechy se sladidlem, přilejte mléko a svařte na hustší kaši.

Těsto rozdělte na tři díly, rozválejte každý díl do kruhu, rozkrájejte na 8 trojúhelníků, naplňte ořechovou náplní, zatočte, potřete rozšlehaným vajíčkem a pečte na 180 stupňů do zezlátnutí.

Nekynuté Bezlepkové svatomartinské rohlíčky