Koláčky, šátečky – každý jim říká jinak, ani doma se neshodneme. Každopádně je peču poměrně pravidelně, mám několik oblíbených receptů a vybírám podle toho, co mám zrovna v lednici. Pro děti dělám koláčky jednodruhové malé, pro nás větší – plněné mákem, povidly, ořechy a tvarohem
- 400g mouky Schar mix Bread
- 100g Tangzhongu
- 70g sypkého sladidla
- 200ml 40% smetany ke šlehání
- 21g čerstvého droždí
- 200ml mléka
- 1 vejce
- 1 žloutek
- strouhaná citronová kůra
Nejprve připravte tangzhong. Smíchejte 30g rýžové mouky a 80ml vody. Začněte zahřívat a umíchejte z toho kaši. Nechte vychladnout.
V troše mléka rozdrobte droždí se lžící cukru a nechte vzejít kvásek.
Přidejte ostatní ingredience a vypracujte hladké těsto, které přikryjte potravinovou folii a nechte zdvojnásobit objem.
Rozválejte těsto, nakrájejte na čtverečky, naplňte oblíbenou náplní a rohy přetáhněte ke středu a stiskněte.
Dejte na plech, nechte cca 15 minut odpočinout, potřete máslem a posypte drobenkou.
Pečte v zapařené troubě na 220 stupňů do zezlátnutí.
Pokud nemáte troubu s párou, při nahřívání vložte na spodní rošt plech s cca 0,5 litrem vody. Ten vyjměte cca 30 minut po vložení koláčů a ty pak následně dopečte.
Drobenku si připravte promnutím:
- 45 g studeného másla
- 45g rýžové polohrubé mouky
- 45 mandlové mouky
- 45 g sypkého sladidla