Recept bude hodně lidem známý, vychází z mè oblíbené tvarohové bábovky, a dostal podobu tohoto velikonočního chlebíčku. Byly to nervy, protože jsem mela strach, jestli nebude zajíček uvnitř přepečený a jestli se v průběhu pečení udrží tam, kde má.
Nejprve musíme upéct korpus na tmavého zajíčka:
Forma na chleba 20x10x10cm
- 3 vejce
- 125g tvarohu v kostce
- 120g sypkého sladidla
- půl balíčku kypřícího prášku
- 50ml oleje
- 40g povoleného másla
- 120g mouky Schar mix B
- 2 lžíce kakaa
Vajíčka, olej, cukr vyšlehejte do husté pěny. Přidejte tvaroh a máslo pokojové teploty a dál pokračujte ve šlehání. budou se tvořit hrudky, ale ničeho se nebojte, jakmile budete přidávat mouku, zmizí. Přidejte tedy mouku s kypřícím práškem a dál mixérem propracujte dokud nebude mít těsto hladkou strukturu, nakonec vmíchejte kakao.
Vlijte do papírem vyložené formy a pečte na 180 stupňů, délka pečení podle trouby.
Nechte vychladnout, nakrájejte na plátky a formičkou vykrajujte vámi vybrané tvary.
Světlý korpus:
- 5 vajíček
- 220 mouky Schaer mix B
- 100ml oleje
- 100g másla
- 120g sypkého sladidla (klidně cukr)
- kostka choceňského tvarohu v alobalu
- bezlepkový prášek do pečiva
- kůra z jednoho chemicky neošetřeného citronu (pokud nemáte tak štáva z citronu)
- trocha vody nebo mléka
Těsto připravte úplně stejným způsobem.
Vyložte formu pečící papírem a na dno dejte slabou vrstvu těsta. Do ní postavte vykrájené zajíčky těsně vedle sebe.
Těsto dejte do cukrářského sáčku a důkladně naneste kolem zajíčků a nakonec i na ně.
Pečte opět na 180 stupňů.