Tvarohový velikonoční chlebíček

Recept bude hodně lidem známý, vychází z mè oblíbené tvarohové bábovky, a dostal podobu tohoto velikonočního chlebíčku. Byly to nervy, protože jsem mela strach, jestli nebude zajíček uvnitř přepečený a jestli se v průběhu pečení udrží tam, kde má.

Nejprve musíme upéct korpus na tmavého zajíčka:

Forma na chleba 20x10x10cm

  • 3 vejce
  • 125g tvarohu v kostce
  • 120g sypkého sladidla
  • půl balíčku kypřícího prášku
  • 50ml oleje
  • 40g povoleného másla
  • 120g mouky Schar mix B
  • 2 lžíce kakaa

Vajíčka, olej, cukr vyšlehejte do husté pěny. Přidejte tvaroh a máslo pokojové teploty a dál pokračujte ve šlehání. budou se tvořit hrudky, ale ničeho se nebojte, jakmile budete přidávat mouku, zmizí. Přidejte tedy mouku s kypřícím práškem a dál mixérem propracujte dokud nebude mít těsto hladkou strukturu, nakonec vmíchejte kakao.

Vlijte do papírem vyložené formy a pečte na 180 stupňů, délka pečení podle trouby.

Nechte vychladnout, nakrájejte na plátky a formičkou vykrajujte vámi vybrané tvary.

Světlý korpus:

  • 5 vajíček
  • 220 mouky Schaer mix B
  • 100ml oleje
  • 100g másla
  • 120g sypkého sladidla (klidně cukr)
  • kostka choceňského tvarohu v alobalu
  • bezlepkový prášek do pečiva
  • kůra z jednoho chemicky neošetřeného citronu (pokud nemáte tak štáva z citronu)
  • trocha vody nebo mléka

Těsto připravte úplně stejným způsobem.

Vyložte formu pečící papírem a na dno dejte slabou vrstvu těsta. Do ní postavte vykrájené zajíčky těsně vedle sebe.

Těsto dejte do cukrářského sáčku a důkladně naneste kolem zajíčků a nakonec i na ně.

Pečte opět na 180 stupňů.

Velikonoční bezlepkový chlebíček