Meruňkové craquerliny

Od tý doby co jsem viděla na webu u holek Under Cake Pressure meruňkové tarteletky, věděla jsem, že tyhle náplně chci nutně narvat do craquerlinů. Já totiž od zbytku rodiny tartaletky úplně nevyhledávám s miluju odpalované těsto, což zas nemusí oni ( jako proč to mít zbytečně jednoduché). Takže první pokus se konal na oslavu narozenin, po které na mě nezbyl ani kousek, takže jsem si je upekla teď znova. Jsou výborné! Trochu jsem si tedy upravila poměry krému, do meruněk jsem dala místo želatiny agar.
Co se sušenek, které se na těsto pokládají, dělám vždy z větší dávky, s nechávám zbytek v mrazáku na příště.

9 craquerlinů

Sušenky:

  • 80g mouky Schaer Mix B
  • 80g kokosového cukru (třtinového krystalového)
  • 65g másla

Ze všech surovin vypracujte těsto, které uložte na pár minut do lednice ( já zapomněla a bylo tam asi hodinu)

Poté vyválejte mezi pečícím papírem a vykrájejte kolečka o průměru cca 4,5 cm a dejte je zmrznout do lednice.

Odpalované těsto:

  • 150ml vody
  • 50ml oleje
  • 100g mouky Schaer mix B
  • 3 menší vajíčka

Vodu s olejem přiveďte k varu a přisypte mouku. Důkladně rozmíchejte a začněte odpalovat těsto, které se začne formovat do koule.

Odstavte a nechte zchladnout. Do vlahého zapracujte pět vajíček. Já na tvrdo beru tyčový mixér, přijde mi to rychlé a v těstě pak nejsou hrudky.

Na pečící papír si předkreslete kolečka, podle vykrajovátky, kterým jste vykrajovali sušenky, otočte, aby byla strana na kterou jste malovali směrem k plechu a tužka nepřišla do styku s těstem a tvořte pomocí cukrářského sáčku a kulaté špičky kopečky vysoké asi 1,5 cm. 

Na každý kopeček dejte zmrzlou sušenku, kterou vytáhnete z mrazáku a pečte nejprve na 230 stupňů cca 15 minut, poté stáhněte na 200 a dopékejte do zlatavé barvy.

Ještě teplé se je snažte rozříznout.

Meruňkové želé:

  • 250g pokrájených meruňek
  • sladidlo dle chuti a preferencí
  • štáva z půlky citronu
  • 2 lžíce vody
  • 1/2 sáčku agaru v prášku od Vitany

Meruňky vložte do hrnce, přidejte dvě lžíce vody, šťávu z citronu a vařte do změknutí. Doslaďte dle potřeby, přisypte agar a ještě minutu povařte. Odstavte a nechte vychladnout. Hmota ztuhne až po vychladnutí.

Meruňkový krém:

  • 210g vypeckovaných meruněk zbavených slupky
  • 4 lžíce sladidla dle preferencí
  • 20g vanilkového pudinku
  • 75ml vody
  • 250 g smetany ke šlehání 40%

Meruňky rozmixujte tyčákem, oslaďte, přidejte vodu, vanilkový pudinkový prášek a začněte zahřívat. Za stálého míchání svařte pudink, přetáhněte folií a nechte zcela vychladnout.

Poté vyšlehejte šlehačku a na nejnižší otáčky všlehejte meruňkový pudink. Pokud je třeba, ještě doslaďte.

Na spodek všech craquerlinů rovnoměrně rozdělte meruňkové želé. Na želé přes cukrářský sáček nastříkejte vyšlehaný krém a přiklopte vrchem craquerlinu.

Bezlepkové craquerliny