Ořechové craqueliny

Plán na pátek byl jasný, v jednu ráno jsem si připravovala těsto na sušenky, protože jsem prostě dostala naprosto neodolatelnou chuť na craquliny. Ano, nebudu tajit to, že tohle je otřesný voser a pokud vám chybí trpělivost, tak to asi rovnou zavrhněte. Ale na druhou stranu je to fakt děsně dobrý ;).

Snažila jsem se vám alespoň ulehčit krémy, jsou tam dva, takže základ jsem udělala stejný. Rozdělíte si ho na polovinu a pak jen každou dochutíte jinak.

Recept na odpalované těsto na webu je, ale protože vás znám, tak vám ho sem pro jistotu hodím.

na 20 kousků:

Sušenky:

  • 80g mouky Schaer Mix B
  • 80g kokosového cukru (třtinového krystalového)
  • 65g másla

Ze všech surovin vypracujte těsto, které uložte na pár minut do lednice ( já zapomněla a bylo tam asi hodinu)

Poté vyválejte mezi pečícím papírem a vykrájejte kolečka o průměru cca 4,5 cm a dejte je zmrznout do mrazáku.

Odpalované těsto:

  • 300 ml vody
  • 100ml oleje
  • 200g mouky Schaer mix B
  • 5 vajíček

Vodu s olejem přiveďte k varu a přisypte mouku. Důkladně rozmíchejte a začněte odpalovat těsto, které se začne formovat do koule.

Odstavte a nechte zchladnout. Do vlahého zapracujte pět vajíček. Já na tvrdo beru tyčový mixér, přijde mi to rychlé a v těstě pak nejsou hrudky.

Na pečící papír si předkreslete kolečka, podle vykrajovátka, kterým jste vykrajovali sušenky, otočte, aby byla strana na kterou jste malovali směrem k plechu a tužka nepřišla do styku s těstem a pomoci cukrářského sáčku tvořte na papír věnečky podle koleček. ( ano věnečky, až na ně položíte kolečko, střed se propadne a vznikne věnečky).

Na každý věneček dejte zmrzlou sušenku, kterou vytáhnete z mrazáku a pečte nejprve na 230 stupňů cca 15 minut, poté stáhněte na 200 a dopékejte do zlatavé barvy. Neotvírejte troubu!

Ještě teplé se je snažte rozříznout, nebo alespoň z boku každého věnečku píchněte nožem, ať odejde pára.

Krémy:

Jak jsem rikala, uděláme společný pudinkový základ pro oba krémy .

  • 2 sáčky vanilkového pudinku
  • 700ml mléka
  • sladidlo dle chuti a preference

úplně jednoduše uvařte pudink tak jak je popsáno na obalu, ale z množství, které uvádím já – bude hustší. Přetáhněte potravinovou fólii ať se neutvoří škraloup a nechte vychladnout.

Pudink od oka rozdělte cca 1/3 a 2/3.

Vanilkový krém:

  • 1/3 uvařeného pudinku pokojové teploty
  • 100g povoleného másla
  • sladidlo na dochucení

Vše vyšlehejte do hladkého krému.

Ořechový krém:

  • 2/3 uvařeného pudinku pokojové teploty
  • 200g povoleného másla
  • 100g liskoořechového praliné ( pokud nemáte, dejte třeba Nutelu)
  • sladidlo na doslazení

Opět vše vyšlehat do hladkého krému.

Každý věneček prořízněte, na úplné dno nastříkejte praliné nebo nutelu, doprostřed dejte vanilkový krém a kolem něho krém oříškový. Přiklopte horní částí korpusku, postříkejte čokoládou a posypte lískáčema.

Bezlepkový craquelin