Plán na pátek byl jasný, v jednu ráno jsem si připravovala těsto na sušenky, protože jsem prostě dostala naprosto neodolatelnou chuť na craquliny. Ano, nebudu tajit to, že tohle je otřesný voser a pokud vám chybí trpělivost, tak to asi rovnou zavrhněte. Ale na druhou stranu je to fakt děsně dobrý ;).
Snažila jsem se vám alespoň ulehčit krémy, jsou tam dva, takže základ jsem udělala stejný. Rozdělíte si ho na polovinu a pak jen každou dochutíte jinak.
Recept na odpalované těsto na webu je, ale protože vás znám, tak vám ho sem pro jistotu hodím.
na 20 kousků:
Sušenky:
- 80g mouky Schaer Mix B
- 80g kokosového cukru (třtinového krystalového)
- 65g másla
Ze všech surovin vypracujte těsto, které uložte na pár minut do lednice ( já zapomněla a bylo tam asi hodinu)
Poté vyválejte mezi pečícím papírem a vykrájejte kolečka o průměru cca 4,5 cm a dejte je zmrznout do mrazáku.
Odpalované těsto:
- 300 ml vody
- 100ml oleje
- 200g mouky Schaer mix B
- 5 vajíček
Vodu s olejem přiveďte k varu a přisypte mouku. Důkladně rozmíchejte a začněte odpalovat těsto, které se začne formovat do koule.
Odstavte a nechte zchladnout. Do vlahého zapracujte pět vajíček. Já na tvrdo beru tyčový mixér, přijde mi to rychlé a v těstě pak nejsou hrudky.
Na pečící papír si předkreslete kolečka, podle vykrajovátka, kterým jste vykrajovali sušenky, otočte, aby byla strana na kterou jste malovali směrem k plechu a tužka nepřišla do styku s těstem a pomoci cukrářského sáčku tvořte na papír věnečky podle koleček. ( ano věnečky, až na ně položíte kolečko, střed se propadne a vznikne věnečky).
Na každý věneček dejte zmrzlou sušenku, kterou vytáhnete z mrazáku a pečte nejprve na 230 stupňů cca 15 minut, poté stáhněte na 200 a dopékejte do zlatavé barvy. Neotvírejte troubu!
Ještě teplé se je snažte rozříznout, nebo alespoň z boku každého věnečku píchněte nožem, ať odejde pára.
Krémy:
Jak jsem rikala, uděláme společný pudinkový základ pro oba krémy .
- 2 sáčky vanilkového pudinku
- 700ml mléka
- sladidlo dle chuti a preference
úplně jednoduše uvařte pudink tak jak je popsáno na obalu, ale z množství, které uvádím já – bude hustší. Přetáhněte potravinovou fólii ať se neutvoří škraloup a nechte vychladnout.
Pudink od oka rozdělte cca 1/3 a 2/3.
Vanilkový krém:
- 1/3 uvařeného pudinku pokojové teploty
- 100g povoleného másla
- sladidlo na dochucení
Vše vyšlehejte do hladkého krému.
Ořechový krém:
- 2/3 uvařeného pudinku pokojové teploty
- 200g povoleného másla
- 100g liskoořechového praliné ( pokud nemáte, dejte třeba Nutelu)
- sladidlo na doslazení
Opět vše vyšlehat do hladkého krému.
Každý věneček prořízněte, na úplné dno nastříkejte praliné nebo nutelu, doprostřed dejte vanilkový krém a kolem něho krém oříškový. Přiklopte horní částí korpusku, postříkejte čokoládou a posypte lískáčema.