Tak po úspěchu s francouzským meruňkovým receptem, který u nás zmizel během chviličky, jsem se rozhodla, že se pokusím o jeho veganskou verzi. Byl to teda pokus, protože je třeba vynechat vajíčka, máslo, smetanu – prostě všechno, co tomu dává tu luxusní chuť. Nicméně se podařilo a přes můj lehčí pesimismus na začátku, mohu recept s klidným svědomím pustit do světa.
- 100g tuku Alsan
- 125g mouky Schaer mix b
- 65 g sypkého sladidla (xylitol, cukr, rýžový cukr)
- Pár kapek citronového oleje nebo nastrouhaná citronová kůra
Ze všech surovin vypracujte hladké těsto a na chvíli odložte do lednice.
Mezitím připravte ovoce, které budete chtít použít a mandlovou náplň:
- 50 kokosového cukru (třitnového cukru – důležité je aby byl hrubší)
- 70g mandlové mouky
- 12g kukuřičného škrobu
- 30g změklého Alsanu
- pár kapek citronového oleje nebo nastrouhané citronové kůry
- špetka kypřícího prášku
- 50ml mandlového mléka
Ze všech surovin vypracujte jen smícháním lžící nebo vidličkou krém.
Vytáhněte těsto z lednice a rozválejte na větší kruh. Použila jsem ráfek o průměru 20cm a výšce 2cm. Můžete použít i formu se dnem.
Vyválené těsto přeneste do formy a vytáhněte okraje do výšky zhruba 2cm. Těsto je hodně křehké, takže pokud je pro vás pohodlnější, do formy nebo ráfku ho klidně zatlačte rukou. Hlavní je, aby bylo těsto tenké.
Jakmile máte hotovo, na takto připravené těsto naneste náplň z mandlí, rovnoměrně rozetřete a naskládejte ovoce. Trochu ho do náplně zatlačte a dejte péct do zezlátnutí na 220 stupňů.