Švestky, mák, tvaroh – za mě nesmrtelná kombinace, ale v naší rodině bohužel jenom pro mě 😁. Ono už se jim to totiž na pohled zdá překombinovaný, ale asi se nemůžu divit, když nejoblíbenější buchta je tady suchý perník, po kterým já mám pocit, že se zadusím. Ale pokud jste tohle trio nikdy nezkoušeli, zkuste, za mě je to prostě úžasný a vy víte, že já fakt nekecám.
Jako těsto jsem zvolila to vaše oblíbené šlehačkové, které teď zrovna letí na FB ve skupinách a které strašně ráda dělám, protože je jednak jednoduché, za druhé poměrně rychlé a žádná zrada se tam nekoná – tedy pokud někdo nevymyslí svůj vlastní pokus a nenechá ho kynout v míse 2x. Prosím vás, bezlepkové kynutí je úplně jiná disciplína, než kynutí lepkové. Pokud někde vidíte, že má těsto kynout 2x, odpískejte to hned v začátku, protože se to s největší pravděpodobností prostě nepovede. Ušetříte nejen nervy, ale i peníze.
Hodně se setkávám s otázkami kynuté těsto a jaký robot. Hele žádný nepotřebujete. Stačí kvalitní ruční mixér a hnětací háky. Bezlepkové těsto totiž stačí jen spojit, odpadá tam taková ta rada, zpracovávejte těsto ideálně dva dny – to se u lepku dělá z toho důvodu, aby se vytřískal do těsta lepek a s těstem se lépe dělalo, bylo vláčnejší, ale z bezlepku ten lepek nevytřískáte, ani kdybyste to těsto zpracovávali rok, takže zase – nedělejte to, je to úplně k ničemu 🙂
Doba kynutí – nehlídejte čas, ale sledujte okem. Bezlepek kyne naprosto jinak než lepek, v podstatě si tak nějak dělá, co chce. Takže nechte těsto zdvojnásobit a hned zpracovat. Překynuté bezlepkové těsto já vyhazuju, většinou z toho v troubě vznikne vražedný nástroj než něco, co by se dalo jíst.
Recept je na menší pekáček cca 20×30 cm
- 200g mouky Schar mix Bread
- 40g sypkého sladidla
- 100ml 40% smetany ke šlehání
- 10g čerstvého droždí
- 100ml mléka
- 1 žloutkek
V troše mléka rozdrobte droždí se lžící cukru a nechte vzejít kvásek.
Přidejte ostatní ingredience a vypracujte hladké těsto, které přikryjte potravinovou folii a nechte zdvojnásobit objem.
Pak těsto na pomoučené pracovní ploše lehce propracujte, vyválejte do velikosti pekáče a zvedněte okraje.
náplň:
- 2 tvahohy polotučné v alobalu
- sladidlo dle chutí a preferencí
- 100ml mléka
- hrst mletého máku ( můžete i víc)
- pokrájené švestky
Tvaroh oslaďte, prošlehejte s mlékem a vmíchejte mám. Naneste rovnoměrně na těsto, na tvarohovou vrstvu dejte švestky ( řeznou stranou nahoru) a posypte drobenkou.