Já mám opravdu ráda lednicové kynutí. Večer zaděláno, přes noc v lednici těsto nakyne, se studeným těstem se výborně pracuje, je to taková modelína, takže ráno vytvarujte, upečete a pozdní snídani máte hotovou.
Pár poznámek k lednicovému kynutí:
- Teplota u mě v lednici je 2 stupně, pokud máte víc, je třeba ubrat droždí
- Těsto nenakyne nějak extra moc, ale je to dostatečné – pak ne nechává dokynout ráno na plechu
- do lednice jde těsto v řídším stavu, než jsme zvyklí, ale v lednici se naopak stane tužším – je to správně
- mouku nezaměnujeme – pokud ano, tak na vlastní nebezpečí a reklamace na to, že recept nefunguje vznášejte maximálně u sebe 😁
6 -8 loupáků:
- 380g mouky Schar mix Bread
- 80g cukru
- 13g droždí
- 190ml mleka
- 60g povoleného másla (ne rozpuštěné)
- 1 vejce
- 1 žloutek
- + vejce na potření
- + mák na posypání
Droždí rozetřete s trochou cukru do kašičky, přilijte mléko a přidejte všechny ingredience kromě másla. Vypracujte těsto a teprve teď přidejte máslo a dobře zapracujte.
Přetáhněte fólii a hned dejte do lednice.
Ráno cca po 12 hodinách vytáhněte z lednice a ihned propracujte na pomoučené ploše v kompaktní těsto. Těsto se tím trochu prohřeje a vyválejte kruh, který rozdělte na šestiny nebo osminy.
Každý trojúhelník stočte do rohlíku, dejte na plech přikryjte utěrkou a nechte při pokojové teplotě odpočívat asi hodinu (žádná trouba na 40 nebo 50 stupňů! ).
Potřete vajíčkem a pečte na 205 stupňů v zapařené troubě do zezlátnutí.