Loupáky kynuté v lednici

Já mám opravdu ráda lednicové kynutí. Večer zaděláno, přes noc v lednici těsto nakyne, se studeným těstem se výborně pracuje, je to taková modelína, takže ráno vytvarujte, upečete a pozdní snídani máte hotovou.
Pár poznámek k lednicovému kynutí:

  • Teplota u mě v lednici je 2 stupně, pokud máte víc, je třeba ubrat droždí
  • Těsto nenakyne nějak extra moc, ale je to dostatečné – pak ne nechává dokynout ráno na plechu
  • do lednice jde těsto v řídším stavu, než jsme zvyklí, ale v lednici se naopak stane tužším – je to správně
  • mouku nezaměnujeme – pokud ano, tak na vlastní nebezpečí a reklamace na to, že recept nefunguje vznášejte maximálně u sebe 😁

6 -8 loupáků:

  • 380g mouky Schar mix Bread
  • 80g cukru
  • 13g droždí
  • 190ml mleka
  • 60g povoleného másla (ne rozpuštěné)
  • 1 vejce
  • 1 žloutek
  • + vejce na potření
  • + mák na posypání

Droždí rozetřete s trochou cukru do kašičky, přilijte mléko a přidejte všechny ingredience kromě másla. Vypracujte těsto a teprve teď přidejte máslo a dobře zapracujte.

Přetáhněte fólii a hned dejte do lednice.

Ráno cca po 12 hodinách vytáhněte z lednice a ihned propracujte na pomoučené ploše v kompaktní těsto. Těsto se tím trochu prohřeje a vyválejte kruh, který rozdělte na šestiny nebo osminy.

Každý trojúhelník stočte do rohlíku, dejte na plech přikryjte utěrkou a nechte při pokojové teplotě odpočívat asi hodinu (žádná trouba na 40 nebo 50 stupňů! ).

Potřete vajíčkem a pečte na 205 stupňů v zapařené troubě do zezlátnutí.

Bezlepkové loupáky