Jogurtové makovky

Vím, že je to druhý recept na makovky během chvilky, ale děti je poslední dobou dost vyžadují. Tentokrát se mi úplně nechtělo tvarovat rohlíky a do těsta jsem frkla jogurt kvůli vláčnosti a myslím, že dobrý.

Protože se mi dost množí dotazy ohledně zapařování trouby při kynutém pečení… pokud máte troubu s možností dávkování páry, určitě využijte. Ja dávám tři impulsy páry hned po sobě jakmile vložím těsto do trouby.

Pokud troubu s touto možností nemáte, dejte na spodní rošt plech a když zapínáte troubu, vlijte na plech asi půl litru vody. To vám páru vytvoří. Vložte pečivo, které se chystáte péct, ale pozor, zhruba po 20 minutách pečení plech s vodou musíte vytáhnout!

  • 400g mouky Schar Bread mix
  • 75g sladidla v sypkém stavu
  • 100g jogurtu
  • 130ml vody
  • 60g povoleného másla
  • 2 vajíčka
  • 1/2 kostky čerstvého droždí

Ve troše vody rozmíchejte droždí s lžíci mouky a sladidla a nechte vzejít kvásek.

Přidejte ostatní suroviny kromě másla a vypracujte vláčné těsto, nakonec do něho zapracujte máslo, přetáhněte mísu fólii a nechte zdvojnásobit objem.

Troubu rozehřejte na 210, zapařte pomocí plechu, nebo využijte program trouby na pečení s párou, těsto rozdělte na 11 dílů. Každý dílek připravujete na pracovní ploše, vytvarujte bochánek a dejte na plech cca 20 minut odpočívat.

Potřete rozšlehaným vajíčkem, posypte mákem a pečte dozlatova.

Bezlepkové makovky