Jablečný koláč

Strašně dlouho jsem chtěla po dlouhé době někam narvat jablka – hodně jablek – do nějaké buchty a pořád jsem nevěděla kam. Včera ráno vznikl takový pokus, který teda vyšel na výbornou, naprosto vláčný výsledek, o kterém si děti myslí, že je to perník ( jak na to přišly netuším, není tam ani smítko perníkového koření). No rozmlouvat jim to nebudu, protože když řeknu, že je to buchta plná jablek a perník to není, okamžitě se to dostane na černou listinu.

Opravdu jsem netušila, jestli se to bude dát jíst a co to ve finále provede vzhledem k poměru mouka a jablka, takže jsem jela v menším množství, aby případná katastrofa nebyla tak bolestná. Uvedené množství je teda jen na rozměr pekáčku 25x25cm.

  • 300 g strouhaných jablek
  • 280g mouky Schar mix Bread
  • lžíce kakaa
  • 2 vajicka
  • 1 dl oleje
  • 1 lžíčku jedlé sody
  • 150g sladidla v sypkém stavu ( klidně cukr)

Na polévu:

  • meruňková marmelada
  • 50g smetany na šlehání
  • 50g čokolády
  • kokos nebo ořechy na posypání

Celá vajíčka vyšlehejte se sladidlem do husté pěny a zašlehejte olej. Vmíchejte mouku, kakao a jedlou sodu a nakonec přidejte strouhaná jablka.

Vlijte na vymazaný a rýžovou polohrubou moukou vysypaný plech a pečte na 180 stupňů.

Po vychladnutí potřete meruňkovou marmeládou. Zahřejte smetanu, odstavte, vsypte čokoládu a nechte rozpustit. Rozetřete na koláč a posypte kokosem.

Bezlepkový jablečný koláč