Strašně dlouho jsem chtěla po dlouhé době někam narvat jablka – hodně jablek – do nějaké buchty a pořád jsem nevěděla kam. Včera ráno vznikl takový pokus, který teda vyšel na výbornou, naprosto vláčný výsledek, o kterém si děti myslí, že je to perník ( jak na to přišly netuším, není tam ani smítko perníkového koření). No rozmlouvat jim to nebudu, protože když řeknu, že je to buchta plná jablek a perník to není, okamžitě se to dostane na černou listinu.
Opravdu jsem netušila, jestli se to bude dát jíst a co to ve finále provede vzhledem k poměru mouka a jablka, takže jsem jela v menším množství, aby případná katastrofa nebyla tak bolestná. Uvedené množství je teda jen na rozměr pekáčku 25x25cm.
- 300 g strouhaných jablek
- 280g mouky Schar mix Bread
- lžíce kakaa
- 2 vajicka
- 1 dl oleje
- 1 lžíčku jedlé sody
- 150g sladidla v sypkém stavu ( klidně cukr)
Na polévu:
- meruňková marmelada
- 50g smetany na šlehání
- 50g čokolády
- kokos nebo ořechy na posypání
Celá vajíčka vyšlehejte se sladidlem do husté pěny a zašlehejte olej. Vmíchejte mouku, kakao a jedlou sodu a nakonec přidejte strouhaná jablka.
Vlijte na vymazaný a rýžovou polohrubou moukou vysypaný plech a pečte na 180 stupňů.
Po vychladnutí potřete meruňkovou marmeládou. Zahřejte smetanu, odstavte, vsypte čokoládu a nechte rozpustit. Rozetřete na koláč a posypte kokosem.