Pravidelně každý podzim propadnu švestkám a jídlům z nich – švestkové knedlíky, švestkové kynuté buchty, domácí povidla jsou nutnost, no a dneska vafle se švestkovým přelivem, šlehaným mascarpone a skořicí. Zní to dobře, že? Jestli si ale myslíte, že jsem tím doma třeba oslnila děti, no tak to se teda pletete. Jeden exemplář ji vafle zásadně suchý a druhý si na to kydne tunu nutely a tohle pozorují s povytaženým obočím a výrazem – to jako budeš fakt jíst?
Těsto je cca na 4 větší vafle
- 3 vejce
- 50g sladidla v sypkém stavu (klidně i cukr)
- 50ml oleje
- lžička prášku do pečiva
- 150g mouky Schar Mix Bread
Vejce vyšlehejte s cukrem do pěny, zašlehejte olej, vmíchejte mouku s kypřícím práškem a v rozpáleném vaflovači připravte vafle.
Jednoduché co? No tak teď ty švestky.
- Cukr (množství tolik abyste rovnoměrně zasypali dno větší pánve)
- cca 20 přepůlených švestek
- trocha skořice
- voda na podlití
V pánvi rozpusťte cukr na karamel, odstavte a do horkého karamelu dejte švestky řeznou stranou dolu. Vraťte zpět na plotnu snižte stupeň podlijte cca pul hrníčkem vařící vody, a dejte cca půl lžičky skořice. Nechte cca 5 minut probublávat překryté pokličkou.
Teď hodně záleží na tom, kolik švestky pustily šťávy, pokud je jí hodně, odstraňte pokličku a vařte dál, aby se tekutina zredukovala na hustší omáčku.
Šlehané mascarpone:
- 200g mascarpone
- 100ml smetany Kunin 40%
- sladidlo pokud chcete sladší
Všechno najednou spolu vyšlehejte do pevné pěny.
Vafle polijte omáčkou, dejte švestky, na ně mascarpone a můžete jako bonus zasypat kakaem a praženýma ořechama.