Vafle se švestkami a mascarpone

Pravidelně každý podzim propadnu švestkám a jídlům z nich – švestkové knedlíky, švestkové kynuté buchty, domácí povidla jsou nutnost, no a dneska vafle se švestkovým přelivem, šlehaným mascarpone a skořicí. Zní to dobře, že? Jestli si ale myslíte, že jsem tím doma třeba oslnila děti, no tak to se teda pletete. Jeden exemplář ji vafle zásadně suchý a druhý si na to kydne tunu nutely a tohle pozorují s povytaženým obočím a výrazem – to jako budeš fakt jíst?

Těsto je cca na 4 větší vafle

  • 3 vejce
  • 50g sladidla v sypkém stavu (klidně i cukr)
  • 50ml oleje
  • lžička prášku do pečiva
  • 150g mouky Schar Mix Bread

Vejce vyšlehejte s cukrem do pěny, zašlehejte olej, vmíchejte mouku s kypřícím práškem a v rozpáleném vaflovači připravte vafle.

Jednoduché co? No tak teď ty švestky.

  • Cukr (množství tolik abyste rovnoměrně zasypali dno větší pánve)
  • cca 20 přepůlených švestek
  • trocha skořice
  • voda na podlití

V pánvi rozpusťte cukr na karamel, odstavte a do horkého karamelu dejte švestky řeznou stranou dolu. Vraťte zpět na plotnu snižte stupeň podlijte cca pul hrníčkem vařící vody, a dejte cca půl lžičky skořice. Nechte cca 5 minut probublávat překryté pokličkou.

Teď hodně záleží na tom, kolik švestky pustily šťávy, pokud je jí hodně, odstraňte pokličku a vařte dál, aby se tekutina zredukovala na hustší omáčku.

Šlehané mascarpone:

  • 200g mascarpone
  • 100ml smetany Kunin 40%
  • sladidlo pokud chcete sladší

Všechno najednou spolu vyšlehejte do pevné pěny.

Vafle polijte omáčkou, dejte švestky, na ně mascarpone a můžete jako bonus zasypat kakaem a praženýma ořechama.

Bezlepkové vafle