Domino perníkové kostky

Všichni určitě znáte – pernikový základ, ovocné želé a marcipán. Pravidelně si je kupuju v DM každý rok a už tři roky jsem plánovala udělat je v bezlepkové podobě, ale znáte to, vždycky bylo něco, co bylo potřeba udělat dřív, pak jsem na ně zapomněla, pak zas nebylo doma nic, z čeho to udělat atd. Letos to konečně dopadlo, strašně dlouho jsem tedy rozmýšlela, jakou ovocným složku tam dát – pomeranč, jablo, povidla a nakonec se rozhodla pro kombinaci jahod a malin. Půjde to úplně se vším, jen bude třeba upravit množství pektinu, případně přidat kyselinu citronovou.

Marcipán lze udělat doma, ale věřte, je to fakt dost crcání se s tím, takže doporučuji koupit nějaký opravdu kvalitní, protože pokud použijete nějakou parodii na marcipán, který okolo mandlí ani neprošel, úplně to zkazíte. Upozorňuju na to dopředu a stejně vím, že to někdo udělá 😀

Perníkové těsto pravidelní návštěvníci webu znají, je to těsto na slepované perníčky, akorát jsem ubrala trochu mouky, aby bylo nadýchanější.

Dávka je na dva pekáčky o rozměru 24×24 cm.

  • 100g mouky Schar mix Bread
  • 100g mouky Schar Dunkel
  • 50g rýžové mouky hladké
  • 2  vejce
  • 1 lžíčka perníkového koření
  • 1 lžička skořice
  • 150 mletého kokosového cukru
  • 1 vrchovatá lžička jedlé sody
  • 70 medu

Všechny suroviny kromě rýžové mouky zapracujte do řídšího těsta, přikryjte potravinovou fólii a dejte přes noc do lednice.

Druhý den zapracujte rýžovou mouku, mělo by to být 50g, ale hodně bude záležet na velikosti vajíček, takže zapracujte tolik, aby jste vytvořili nelepivé těsto, které půjde rozválet, nicméně víc bez 100g nedávejte, jinak to bude po upečení tvrdé.

Rozválejte na velikost dvou pekáčků, které vyložte pečícím papírem a pečte na 180 stupňů cca 10-12 minut. Nechte vychladnout a pokud perník hodně vyskočil, lehce ho seřízněte, měl by být na výšku cca 1cm.

Malinovo-jahodové želé

  • Celkem 500g mraženého ovoce
  • cca 50 ml vody na podlití
  • cukr dle pořeby
  • 10g pektinu NH

Mražené ovoce vsypte do hrnce, podlijte vodou a zlehka prohřívejte dokud ovoce nepovolí a nezahřeje se.

Rozmixujte tyčákem, propasírujte přes cedník abyste odstranili semínka, zvažte a případně přidejte vodu, abyste měli dohromady 500g.

Doslaďte tak jak potřebujete a dejte vařit. Zhruba ve 20g cukru si rozmíchejte pektin a pomalu přisypávejte do vroucího pyré. Pokud se utvořily hrudky, rozmixujte mixerem a cca minutu za stálého míchání ještě vařte.

nechte lehce vychladnout a vlijte na upečený perník a nechte zatuhnout.

Rozválejte 500g marcipánu ( 250 a 250), položce na želé, přitlačte a dejte cca na dvě hodiny do lednice.

Na polévku rozehřejte hořkou čokoládu, kterou nařeďte kakaovým máslem.

Perník rozkrájejte na kostičky a každou namočte v čokoládě a nechte okapat ideálně na mřížce.

Bezlepkové perníkové domino kostky