Cukroví, které dělám každý rok, ale nikdy jsem se nedostala k tomu, abych recept sepsala. Je pravda, že cukroví do formiček nedělám a nikdy jsem nedělala úplně s nadšením, přijde mi časově náročné, ale zase je máme všichni rádi, takže se do toho vždycky přemluvím, ale pokaždé u toho nadávám. Poprvé je dobré formicky vymazat tenkou vrstvou másla, po prvním vyklopení na nich už tuk zůstane a není potřeba opakovat. Důrazně upozorňuju, že z formiček vyklepáváme cukroví studené, pokud tohle pokazíte, tak na ořechy rovnou zapomeňte, ale zas budete mít materiál třeba na vosí hnízda 😀
- 200g mouky Nutrifree Frolla
- 160g másla
- 70g cukru
- 80g mletých vlašáků
- lžíce kakaa
Vytvořte kompaktní těsto, uložte alespoň na dvě hodiny do lednice. Plňte vymazané formičky a pečte na 180 stupňů.
Těsta do formičky dejte opravdu málo a hodně utlačte, v průběhu pečení se trochu nafouknou, tak ať máte místo na krém.
Pečte na 170 stupňů, orientační čas cca 10 minut, ale řiďte se svou vlastní troubou!
Z formiček vyklepáváme STUDENÉ!!!
Krém:
Čokodádový krém:
- 200ml mléka
- balíček čokoládového pudinku
- Sladidlo dle chuti a preferencí
- 70g rozpuštěné čokolády
- 270g másla
- lžíce kakaa
- mleté vlašské ořechy
V části mléka rozmíchejte pudinkový prášek. Zbývající množství přiveďte k varu a obvyklým způsobem uvařte pudink. V takto horkém pudinku okamžitě rozpusťte nalámanou čokoládu a okamžitě přetáhněte potravinovou folií, aby se nevytvořil škraloup a nechte zcela vychladnout.
Začněte šlehat máslo a asi na 4x přidejte v průběhu šlehání studený pudink a cukr, na závěr vmíchejte cca 2 hrsti mletých ořechů.
Krémem slepujte vždy dva ořechy k sobě, můžete do krému vložit i kus vlašského ořechu.
Část ořechů jsem z poloviny namočila v čokoládě a obalila v ořechách.