Ořechy

Cukroví, které dělám každý rok, ale nikdy jsem se nedostala k tomu, abych recept sepsala. Je pravda, že cukroví do formiček nedělám a nikdy jsem nedělala úplně s nadšením, přijde mi časově náročné, ale zase je máme všichni rádi, takže se do toho vždycky přemluvím, ale pokaždé u toho nadávám. Poprvé je dobré formicky vymazat tenkou vrstvou másla, po prvním vyklopení na nich už tuk zůstane a není potřeba opakovat. Důrazně upozorňuju, že z formiček vyklepáváme cukroví studené, pokud tohle pokazíte, tak na ořechy rovnou zapomeňte, ale zas budete mít materiál třeba na vosí hnízda 😀

  • 200g mouky Nutrifree Frolla
  • 160g másla
  • 70g cukru
  • 80g mletých vlašáků
  • lžíce kakaa

Vytvořte kompaktní těsto, uložte alespoň na dvě hodiny do lednice. Plňte vymazané formičky a pečte na 180 stupňů.

Těsta do formičky dejte opravdu málo a hodně utlačte, v průběhu pečení se trochu nafouknou, tak ať máte místo na krém.

Pečte na 170 stupňů, orientační čas cca 10 minut, ale řiďte se svou vlastní troubou!

Z formiček vyklepáváme STUDENÉ!!!

Krém:

Čokodádový krém:

  • 200ml mléka
  • balíček čokoládového pudinku
  • Sladidlo dle chuti a preferencí 
  • 70g rozpuštěné čokolády
  • 270g másla
  • lžíce kakaa
  • mleté vlašské ořechy

V části mléka rozmíchejte pudinkový prášek. Zbývající množství přiveďte k varu a obvyklým způsobem uvařte pudink. V takto horkém pudinku okamžitě rozpusťte nalámanou čokoládu a okamžitě přetáhněte potravinovou folií, aby se nevytvořil škraloup a nechte zcela vychladnout.

Začněte šlehat máslo a asi na 4x přidejte v průběhu šlehání studený pudink a cukr, na závěr vmíchejte cca 2 hrsti mletých ořechů.

Krémem slepujte vždy dva ořechy k sobě, můžete do krému vložit i kus vlašského ořechu.

Část ořechů jsem z poloviny namočila v čokoládě a obalila v ořechách.

Bezlepkové  ořechy