Strašně ráda peču z různě předkynutých těst a využívám ke kynutí chlad v lednici. Pečivo je vláčnější a nadýchanější a spotřebujete menší množství droždí než pokud těsto kyne klasicky na lince a zkoušet v tomto případě nové a nové věci mě strašně baví a pokaždé jsem překvapena, jak dobře to chutná. Čekám, že opět dostanu bídu za to, že semínka nejsou namleta, takže zdravotní a výživový efekt rovná se nule, tak kdo chcete – pomelte si je 😉
9 ks
Nejprve si předkyneme část těsta těsta v lednici:
- 2 g čerstvého droždí
- 200ml vody
- 150g mouky Schar mix B
Droždí rozmíchat ve vodě, přidat mouku a vymíchat hladké těsto.
Přetáhněte potravinovou folii a uložte alespoň na 24 hodin do lednice.
Po uplynutí 24 hodin, vyndejte, postavte na linku a nechte cca dvě hodiny v pokojové teplotě a následně přidejte:
- 6g čerstvého droždí rozmíchané v troše vody
- lžíčka soli
- 100g mouky Schar dunkel
- 150g mouky Schar bread mix
- 210 ml mleka
- 30 ml olivového oleje ( přidáte až úplně v poslední fázi)
Ze všeho vypracujte hladké těsto a úplně nakonec do něho zapracujte olej.
Přetáhněte folii a nechte v teple zdvojnásobit objem. Poté rozdělte na dílky o 80 gramech, každý propracujte a vytvořte bochánek, který položte na plech.
Přikryjte utěrkou, rozehřejete troubu na 220 stupňů a zapařte, případně dejte na spodní rošt plech s vodou.
Zhruba po 20 minutách každý bochánek namočte ve vlažné vodě, obalte v semínkách a opatrně nařízněte.
Vložte do trouby a pečte do požadované barvy.