Kefírové bulky

Minule vás zaujaly tyhle kefírové bulky. Slíbila jsem recept, ale pozor – není kefír jako kefír. V Průběhu týdne jsem vyzkoušela ze tří různých značek a proste nejlepší jsou z kefíru Kunin, další dvě nejmenované značky – jíst se to dalo, ale z jednoho se v průběhu pečení staly placky – sice nadýchané, ale proste mě ten tvar vytáčel, z druhého zas nebyly druhy den moc vláčné.

Takže klidně použijte jiný, ale na své vlastní riziko a nechci číst někde v diskusích, že recept stojí za …😀

  • 320g mouky Schar mix Bread
  • 1/2 kostky kvasnic
  • lžička soli
  • 75g kefíru Kunín
  • 220g vody
  • semínka – hrst do těsta + na posypání
  • lžička něčeho sladkého na rozběhnutí kvásku

Ve troše vody rozmíchejte droždí s cukrem a lžíci mouky a nechte vzejít kvásek.

Přidejte ostatní suroviny a vypracujte těsto.

Přetáhnete potravinovou folii a nechte zdvojnásobit objem. Na čas si nehrajeme, každý máme doma jiné podmínky pro kynutí. Proste hlídejte objem těsta a jakmile bude 2x větší, je hotovo. Pokud necháte překynout, máte smůlu a počítejte s nenaběhlým pečivem barvy cementu.

Těsto rozdělte na osm dílů, každý propracujte a vytvarujte bulky.

Připravte si dvě mističky – do jedné dejte vodu, do druhé smíchaná semínka.

Teď jednu bulku po druhé namočte ve vodě a poté obalte v druhé míse semínky. Tohle vám zaručí, že se semínka udrží a po upečení neopadají.

Troubu rozehřejete na 220 stupňů a bulky cca po dvaceti minutách vložte do trouby.

U jakéhokoliv bezlepkového kynutého pečiva je třeba troubu zapařit. Takže pokud máte systém na páru zabudovaný, použijte dle návodu trouby. Pokud ne, vložte při zapínání plech na spodní rošt a vlijte na něho asi půl litru vody. Plech je třeba cca po 15 minutách vytáhnout, aby se propekl i spodek. Přiznávám se, že já tohle šaškování s plechem z duše nesnášela a z mého pohledu, pokud pečete častěji, se investice do trouby s parou vyplatí.

Pečte dle zkušenosti s vaší troubou dokud povrch nezezlátne.

Ještě technická poznámka k pečeni obecně. Každý máme jinou troubu, já ty vaše neznám. Opravdu vám nejsem schopna říct, jak dlouho máte péct, protože, když napíšu konkrétní čas u té mojí, tak se pod příspěvkem vyrojí dvě skupiny: jedna bude řvát, že má bulky spálené – druhá, že ji sedly a nejsou dopečené. Takže ne, konkrétní čas fakt neřeknu. Stejně tak, prosím vás, pokud víte, že trouba vám peče víc, tak si nastavte nižší teplotu! 😉

Bezlepkové bulky