Recept, který jsem kdysi objevila v časopise Apetit a který jsem dělávala ještě v lepkové podobě, si u nás vybudoval pevné místo a pokud jsou dobré jahody, dělám celkem pravidelně. Není vůbec pracný a pokud vám nevadí upéct domáci piškot, zvládnete ho určitě i vy. Jahody můžete vyměnit za jakékoliv ovoce, např. maliny nebo borůvky.
Na tři pohárky
Nejprve upečeme piškot:
- 2 vajíčka
- 3 lžíce mouky Schaer Mix B
- 2 lžíce oleje
- 2 lžíce cukru (rýžový, javorový, klasika)
Z bílků a cukru ušleháme pevný sníh, který tvoří pevné špice, neohýbající se dolů. Do sněhu zašleháme nastřídačku žloutky s olejem a opatrně vmícháme mouku.
Vylijeme na papírem vyložený plech, rozetřeme cca na 1cm vysokou placku a pečeme v troubě cca 10-15 minut na 180 stupňů.
Připravíme si skleničky, které budeme plnit. Ideálně je sklenička, která má stejný průměr nahoře i dole. Vrchní stranou skleničky vykrájíme z plátu 6 kruhů a zbytek těsta rozdrobíme na drobečky.
Z půllitru mléka, sladidla a sáčku vanilkového pudinku, uvaříme klasicky podle návodu pudink.
150 g jahod rozmačkáme vidličkou na kaši.
Skleničky střídavě plníme:
- na dno dáme jahodové pyré
- na jahody vložíme piškotový kruh, který jsme vykrojili
- na piškot nalijeme část pudinku
- zopakujeme vše ještě jednou
- vrch pudinku ozdobíme ovocem a nadrobeným piškotem