Lívanečky známe všichni. Je x receptů, x způsobů a podob jak je udělat. Já se snažím vyhýbat drožďovým, moc nám nechutnají a preferujeme lívance z kvásku pro jejich lehce nakyslou chuť, ale proč nezkusit i něco jiného. V bezlepkovém pečení jsem si hodně oblíbila tvaroh, už jen pro jeho vysoký obsah bílkovin, je pro celiaky dobrý, ale dodává potřebnou vláhu a křehkost všemu, kam se ho podaří zapracovat. Samosebou pokud dělám s tvarohem, šiju na sebe bič v podobě další verze pro mladšího syna, který nesmí mléko, ale zas pro změnu může lepek…
- 2 vajíčka
- 250g choceňského tvarohu v kostce
- půl sáčku kypřícího prášku
- 50g mouky rýžové polohrubé Adveni
- 50g mouky Schaer mix B
- 150ml mléka
- 2 lžíce sladidla (cukr, sirupy, med)
- strouhaná citronová kůra z chemicky neošetřeného citronu
Nejprve vyšleháme vajíčka se sladidlem do husté pěny, do které následně zašleháme tvaroh.
Postupně zapracujeme mouky smíchané s práškem do pečiva a přilijeme mléko. Nedávejte hned celé množství, ale postupně a nakonec vmíchejte kůru z citronu.
Smažíme na lívanečníku na slunečnicovém oleji.
Dávejte pozor, aby nebyl moc rozehřátý, je lepší smažit na nižší teplotě, aby se lívanečky usmažily i uvnitř, protože díky tvarohu to trvá o něco déle.
Podávejte s marmeládou, řeckým jogurtem a ovocem.