Při poslední návštěvě Pura jsem objevila TOTO – rostlinné mascarpone. Jistě chápete, že jsem to tam nemohla nechat jen tak bez povšimnutí. Hned jsem totiž věděla co přesně z toho chci udělat. Když jsem kelímek otevřela, překvapila mě jak konzistence, tak docela věrohodná chuť krémového sýru. Neřekla bych, že zrovna mascarpone, ale na cheesecake je to perfektní.
Na formu o průměru 18cm
Korpus:
- 50g kokosového jogurtu
- 50g mletého kokosového cukru
- 50g mouky Schaer mix B
- lžíčka sody
- lžíčka kypřícího prášku
- 20g rýžové polohrubé
- lžíce kakaa
- půl skleničky minerálky
- 15ml oleje
v míse smíchejte důkladně všechny sypké suroviny, přidejte jogurt a přilijte půl skleničky minerálky. Vymíchejte hladké těsto, které nalijte do vymazané a polohrubou moukou vysypané dortové formy.
Pečeme cca 20 minut na 180 stupňů.
Krém:
- 2 balíčky vegan mascarpone
- sladidlo dle chuti (já dávala javorový sirup)
- strouhaná čokoláda
- půl lžíčky vanilkového prášku
Mascarpone vyšlehejte se sladidlem a vanilkou a jako poslední vmíchejte strouhanou nebo sekanou čokoládu.
Po vychladnutí korpusu naneste krém do formy a posypte malinami. Uložte do lednice.
Malinová vrstva:
- 500g malin
- sladidlo
- 4 g vločkového agaru
Nejprve namočte agar ve troše vody. Maliny promixujeme tyčovým mixérem a zahřejeme. Do zahřáté směsi přendejte agar a zahřívejte dalších pět minut. Nechte téměř zcela vychladnout a občas promíchejte.
Nyní nalijte na dort a opět dejte zatuhnout a odležet, ideálně přes noc.