O víkendu jsem na rychlo potřebovala udělat bulky na hamburgery a na základě úspěchu vznikly dnes i rohlíky. V podstatě se jednalo o něco podobného jak když vařil pejsek s kočičkou. Při zkontrolování surovin jsem zjistila, že jsem teda na tom dost bídně, ale syn už měl slíbený výše zmíněný hamburger, takže jsem opravdu musela improvizovat.
V těstě skončila zakysaná smetana a zbytky bramborové kaše, respektive pyré, protože kaše byla i pro mladšího experta, který nemůže mléko.
Recept je na 4 ks větších rohlíků
- 300g mouky Schaer mix B
- 100g zakysané smetany
- 200ml vody
- 2 lžíce bramorového pyré
- menší lžíčka soli
- balíček sušeného bezlepkového droždí Noli
- 25g rozpuštěného másla
Promíchejte mouku, droždí a sůl. Přidejte zakysanou smetanu, vodu, bramborové pyré a důkladně vypracujte hladké těsto, do kterého nakonec zapracujte rozpuštěné vychladlé máslo.
překryjte potravinovou folií a nechte na teplém místě zvětšit 2x objem.
Rozpalte troubu na 250 stupňů, na spodní rošt dejte plech s litrem vody.
Těsto rozdělte na 4-5 dílků, propracujte na pomoučené plošte, vyválejte do trojúhelníků a stočte do tvaru rohlíků.
Přeneste na pečícím papírem vyložený plech, potřete vodou a posypte mákem.
Vložte do zapařené trouby a pečte do zezlátnutí. Plech s vodou mám v troubě po celou dobu pečení.