Česká klasika, kterou určitě nemusím představovat. U nás jdou teda na odbyt nejvíc povidlové a poslední dobou docela i borůvkové. Dneska jsem se opět rozhodla vyzkoušet zelenou Adveni na kynutá těsta, protože doposud jsem dělala ze Scharu B mix.
Tentokrát jsem ale nevstadila pouze na směs, ale do ní přimíchala i polohrubou rýžovou mouku. Já to mám prostě raději. Z daného množství budete mít 12 větší buchet.
- 350g mouky Adveni, zelená směs na kynutá těsta
- 150g rýžové Adveni polohrubé mouky
- půl kostky čerstvého droždí
- 50g cukru
- kůra z Bio citronu
- 80g zakysané smetany
- 1 vejce
- 1 žloutek
- 80ml rozpuštěného másla
- 300ml vody (můžete dát i mléko, ale já na kynutá těsta, kde je máslo používám raději vodu, přijdou mi pak nadýchanější)
Z droždí, cukru, trochu vody a mouky rozmíchejte kašičku a nechte vzejít kvásek.
Přidejte všechny ostatní ingredience, vypracujte hladké těsto, které nechte dvojnásobně zvětšit objem.
Těsto rozdělte na 12 kousků, každý důkladně propracujte a prohněťte na pomoučené pracovní desce, naplňte oblíbenou náplní a naskládejte na plech, který je buď vyložený pečícím papírem nebo vymaštěný olejem.
Troubu předehřejte na 220 stupňů a na spodní rošt deje plech s litrem vody na zapaření trouby.
Buchty nechte ještě zhruba 15 minut odpočívat a pak vložte do trouby. Pečeme dozlatova.