Recept hodně podobný tomu, co už tady byl, ale tentokrát jsem zjednodušila poměr jednotlivých mouk a místo pěti, vám budou stačit dvě. Dvě, které považuji za nepostradatelné při bezlepkovém pečení.. Vláčnost a delší trvanlivost jim dodá nejen zakysaná smetana, ale i mleté spařené lněné semínko.
- 200g mouky Adveni směs zelená
- 150g Adveni směs modrá
- 4 lžíce mletého zlatého semínka spařeného
- lžíce sezamu
- lžíce tmavého lněného semínka
- lžíce slunečnicového semínka
- 3 lžíce zakysané smetany
- 30ml lněného oleje
- lžíčka soli
- sáček sušeného droždí
- 350ml vody
- semínka na posypání
nejprve v míse důkladně promíchejte všechny sypké suroviny, přidejte mleté spařené lněné semínko, ostatní semínka zakysanou smetanu a část vody.
Začněte mixérem nebo robotem zpracovávat v těsto,postupně přilévejte zbylou vodu a nakonec zapracujte olej.
Vytvořte vláčné těsto, které nechte v míse přetažené potravinovou folií zdvojnásobit objem.
Troubu nahřejte na maximum a na spodní rošt dejte plech. (pokud máte troubu s párou, postupujte jak jste zvyklí).
Z nakynutého těsta vypracujte na pomoučené ploše bochánky, Každý bochánek důkladně propracujte a snažte se do něho dostat co nejvíce vzduchu.
Vrch potřete vodou, nařízněte do kříže a obalte semínky, které máte doma.
Nechte zhruba 15 minut odpočívat v teple a mezitím na plech, který jste umístili do trouby vylijte litr vody a troubu zavřete.
Po patnácti minutách otevřete troubu a rychle vložte plech – pozor na páru, která z trouby vyletí.
Pečte cca 30 minut na maximum, poté vyndejte spodní plech, snižte teplotu a dopékejte do požadované barvy.
Doba pečení je pouze informační, musíte dle své trouby.
Pokud chcete bulky křupavější, ihned přemístěte na mřížku. Pokud preferujte měkčí pečivo, nechte zchladnout na plechu.