Strašně ráda jen tak brouzdám internetem a nechám se volně inspirovat dezerty, které mě na první pohled přijdou zajímavé. Mnohokrát se stane, že se mi vizuálně někde něco líbí, ale zapomenu na to, a pak třeba i za několik měsíců se mi to vrátí a bezpodmínečně hned musím péct. Přesně tak tomu bylo i tentokrát.
Vůbec nemám tušení, kde jsem to viděla, jaký byl recept, ale foto řezu si pamatuji naprosto dokonale. Jediné co si vybavuji, že krém byl z vaječných žloutků a to není nic pro mě, takže jsem sáhla po tvarohové verzi.
Recept je na plec 26x26cm
světlé těsto:
- 2 vajíčka, bílky zvlášť, žloutky zvlášť
- 2 lžíce cukru (třtinový, rýžový, xylitol – toho dejte jen jednu lžíci)
- 4 vrchovaté lžíce mouky Schaer Mix B
- zarovnaná malá lžíčka prášku do pečiva
- lžíce oleje
Vyšlehejte bílky se zvoleným sladidlem do pevného sněhu, který tvoří špičky tak, aby se neohýbaly dolů. Postupně zašlehejte na nejnižší stupeň po jednom žloutky a lžíci oleje a opatrně vmíchejte mouku s kypřícím práškem. Těsto dejte stranou
tmavé těsto:
- 2 vajíčka, bílky zvlášť, žloutky zvlášť
- 2 lžíce cukru (třtinový, rýžový, xylitol – toho dejte jen jednu lžíci)
- 3 vrchovaté lžíce mouky Schaer Mix B
- vrchovatá lžíce kakaového prášku
- zarovnaná malá lžíčka prášku do pečiva
- lžíce oleje
Stejným postupem připravte i tmavé těsto.
Formu vymažte a vysypte polohrubou rýžovou moukou a lžícemi nanášejte do formy bílé a tmavé těsto v podobě šachovnice.
Nakonec do těsta zatlačte maliny.
Pečeme na 180 stupňů, dokud nebude korpus upečený. Testujte špejlí.
Po vychladnutí připravte krém:
- 300 g tvarohu
- 300g másla
- 100g zakysané smetany
- sladidlo dle chuti a preferencí
Tvaroh s máslem a sladidlem vyšlehejte do hladkého krému, do kterého zašlehejte zakysanou smetanu a naneste na korpus.
Polijte čokoládovou polevou, kterou připravíte rozpuštěním 150g hořké čokolády, do níž zamícháte lžíci zakysané smetany.