Dnes opět jeden zázrak z poliše. Kdo zkoušel bulky, už ví jak na to. Tentokrát jsem ale vynechala kefír a máslo a nahradila bezmléčnou variantou s vodou a olejem. Bagetky nebudou sice voňavé po másle, ale za to budou vykřupanější.
hodně se ptáte na plech a formu, ve kterých bagety připravuji. Na kynutí používám plech ZDE a formu na pečení od Emile Henry ZDE
1. den ráno si připravte:
- 2 g čerstvého droždí
- 190ml vody
- 100g mouky zelené Adveni universální směsi na kynutá těsta
Z výše uvedených surovin vypracujte v míse hladké těstíčko. Mísu přetáhněte potravinovou folií a vložte na 24 hodin do lednice. Já mám v lednic 2 stupně, pokud máte lednici nastavenou na více stupňů, může být zrání rychlejší.
Po 24 hodinách vyndejte mísu na linku a nechce hodinu v teple odstát, těstíčko ještě trochu nabude na objemu a poskočí.
Po hodině do mísy přidejte:
- 6g čerstvého droždí rozmíchaného v trošce vody na kašičku
- 285g Adveni zelené směsi universální na kynutá těsta
- 240ml vody
- 30ml oleje
- 9g soli
Mixérem s hnětacím hákem vypracujte hladké těsto, které přetáhněte potravinovou folií a nechte zdvojnásobit objem.
Troubu rozehřejte na 250 stupňů a vložte do ní formu na pečení baget i s víkem.
Těsto rozdělte na 2-3 stejně veliké kousky. Každý kousek propracujte na pomoučené ploše, zformujte do tvaru baget a dejte kynout na plech na bagety, vyložený pečícím papírem.
Zhruba po patnácti minutách otevřete troubu, odklopte víko a bagety umístěte na spodní část formy a přiklopte. Po půl hodině víko oddělejte a dopékejte do požadované barvy.