Tartaletky dělám docela často, ale tahle kombinace vznikla, řekla bych, pro mě v poslední době, úplně typicky. Znáte to, někdo podle vás něco upeče, nasdílí na instagramu, označí vás a vy pak vlezete na jeho profil a zjistíte, že je to absolutní průser, protože to co tam má je naprosto úžasné a už v tom jedete, tohle bych chtěla zkusit, tohle taky a pak ještě tamto.
No a takže přesně takhle je to s tartaletkama. Na instagramu mě okouzlil pistáciový tart od Ivety. Samosebou jsem ho musela převést do bezlepkové podoby, trochu si pohrát s ingrediencema, protože ne všechno jsem měla doma a do čokoládové vrstvy jsem si teda netroufla dát slané pistácie.
Z receptu uděláte buď jeden velký dortík, mě z toho vyšlo 7 tartaletek.
Korpus:
- 200g mouky Schaer Mix B
- 60g mletého kokosového cukru
- 100g másla
- 1 vajíčko
- 20g kakaa
Ze všech ingrediencí vytvořte kompaktní hladké těsto, které natlačte do formiček a pečte na 200 stupňů.
Pistáciová náplň:
- 100g bílé čokolády
- 70ml smetany ke šlehání 40%
- 100g mletých pistácií
- pár kapek pistáciového aroma
Smetanu s čokoládou rozpusťe bud ve vodní lázni nebo na mírném plameni, přimíchejte pistácie a aroma.
Vychladlé tarteletky naplňte do poloviny vzniklou pistáciovou hmotou a odložte stranou.
Čokoládová vrstva:
- 300ml smetany ke šlehání – 40%
- 150g kvalitní čokolády
- 30g kakaového másla
- dvě lžíce kakaa
- pokud potřebujete dosladit tak vámi zvolené sladidlo
Smetanu, čokoládu, kakaové máslo začněte zahřívat a za občasného míchání nechte zcela rozpustit. Přimíchejte kakao a případně doslaďte.
Hladkou čokoládovou hmotu nalijte na pistáciovou vrstvu a dejte chladit.
Nakonec dozdobte mletými pistáciemi.