Makovky

Pro děti loupák, pro nás dospělé makovka. Asi týden jsem odolávala pokušení upéct makovky a když mi včera na instagramu vyskočil sponzorovaný odkaz s fotkou loupáků, vzala jsem to jako znamení (nějak si to obhájit přece musím 😀 ).

Pro větší vláčnost jsem do těsta přidala ještě tangzhong. Příprava je jednoduchá a vláčnost a měkkost druhý den je zaručena. Já si připravuju vždy větší množství, které mám v lednici a odebírám.

Z receptu vyšlo šest větších kousků

  • 350g mouky Schaer Mix B
  • 100g tangzhongu (příprava dole pod čarou)
  • 40g rozpuštěného másla
  • 40g rozpuštěného sádla
  • 60g sladidla (cukr, třtinový cukr, rýžový cukr)
  • půl kostky droždí
  • 2 žloutky
  • 100ml mléka
  • 100ml vody

V troše mléka rozdrobte droždí, přidejte trochu mouky a vody a nechte vzejít kvásek.

Do něho následně přidejte ostatní ingredience a vypracujte hladké těsto, které nechte na lince zdvojnásobit objem.

Mezi tím si svařte rozemletý mák s trochou mléka a sladidlem (cukr, sirupy).

Po nakynutí těsta rozdělte těsto na šest dílů, důkladně propracujte, každý díl vyválejte do trojůhelníku, na spodní stranu naneste mák a srolujte do rohlíků.

Troubu rozpalte na 230 stupňů a na spodní rošt dejte plech s vodou.

Po patnácti minutách rohlíky potřete rozšlehaným vajíčkem, posypte mákem a vložte do zapařené trouby.

15 minut pečte na 230 stupňů, poté vytáhněte plech a dopékejte do zlatova na 200 stupňů.

——————————————————————————————————————–

Kdo ještě nepřišel s tangzhongem do styku, vězte, že příprava je velice jednoduchá a jeho použítí v pečivu až neskutečně zvláční jak slané, tak sladké.

Množství na jedny rohlíky je ze 30g rýžové hladké mouky a 80ml vodu. Já jak už jsem výše psala, připravuju větší množství, které lze pár dní uchovat v lednici a postupně odebírám.

Příprava je jednoduchá, vodu s moukou smíchejte a zahřejte na cca 65 stupňů. Vznikne kašovitá konzitence, odstavte a nechte zchladnout.

bezlepkové makovky