Dlouho sleduji na instagramu jednu anglickou blogerku a její pokusy s jednodruhovýma moukama. Recepty zatím nesdílí, ale fotky jsou úžasné. Zatím nemám prostor ani čas čarovat s jednodruhovkama, ale co mě hodně zaujalo byl její chleba barvený kakaem. Dlouho jsem odolávala, ale dneska jsem musela zkusit a to kakao přidala již do mého osvědčeného receptu.
- 350g Adveni zelená směs universální na kynutá těsta
- 150g Adveni modrá směs
- půl kostičky bezlepkového droždí
- 100ml kefíru
- lžíčka soli
- 30ml oleje
- lžíčka kmínu
- slunečnicová semínka
- dýňová semínka
- 2 lžíce tmavého kakaa
- 480ml vody
- lžíce javorového sirupu
Nejprve nechte vzejít kvásek. Kvasnice, javorový sirup, trochu vody a trochu mouky vymíchejte v kašičku a nechte v teple pracovat.
Přidejte mouky, kefír, kmín, sůl, kakao, semínka, přilijte kefír a vodu a důkladně propracujte v hladké těsto, do kterého nakonec zapracujte olej.
Nechte na teplé míse zdvojnásobit objem a poté na pomoučené ploše důkladně propracujte a utvořte jakýsi kvádr, který vložte do formy na biskupský chlebíček, vyložené pečícím papírem. Nechte asi 20 minut odpočívat.
Troubu rozpalte na 270 stupňů, na spodní rošt dejte plech s litrem vody a po dvaceti minutách vložte chléb. Prvních 30 minut pečte ve formě, poté i s pečícím papírem vytáhněte z formy a vložte jen na rošt. Troubu stáhněte na 220 stupňů, vytáhněte spodní plech a dopékejte.
Nechte vychladnout na mřížce.