Včera jsem zjistila, že jsem objevila mouku, která mě fakt strašně chyběla a tou je Frolla od Nutrifree. Prvně jsem ji testla na linecké těsto a včera když jsem bleskově potřebovala nějaký rychlý moučník, rozhodla jsem se zkusit ji také na závin. Výsledek předčil očekávání, po závinech se zaprášilo i ze strany neceliaků a dnes jsem dělala další várku.
Na jablečný závit těsto funguje úplně úžasně. Výborně se s ním pracuje a manipuluje, v troubě nepraská a je krásně křupavé. U tvarohu se těsto lehce rozjelo, takže při druhém pokusu jsem dala závin na dno formy biskupského chlebíčku vyloženého pečícím papírem.
Nejedná se o žádný extra recept, u nás doma se toto těsto běžně používalo na marmeládové šátečky obalované v cukru, takže se jedná o roky ověřenou klasiku, kterou jsem zkusila i na závin.
těsto na 2 záviny:
- 250g másla
- 250g choceňského tvarohu v kostce
- 250g mouky Nutrifree Mix per Pasta Frolla
Úplně jednoduše všechny ingredience zpracujte do hladkého těsta, rozdělte na dvě části a tu každou na pomoučené ploše vyválejte a plňte.
Náplň s třešněmi a tvarohem:
- 250g tvarohu ve vaničce
- 2 lžíce vanilkového pudinku
- sladidlo dle chuti
- vypeckované třešně
- mletý mák
Na rozválené těsto naneste tvaroh, ve kterém rozmíchejte 2 lžíce vanilkového pudinku a doslaďte dle chuti. Tvaroh rovnoměrně rozetřete na těsto, naneste vypeckované třešně a zasypte mletým mákem.
Zatočte do závinu, potřete rozšlehaným vajíčkem a můžete posypat třtinovým nebo kokosovým cukrem, který lehce při pečení zkaramelizuje.
Záviny plněné tvarohem peču ve formě na biskupský chlebíček. Tvaroh lehce nabyde a občas ma tendenci trhat těsto, takže ve formě se s tím lépe manipuluje.
POZOR – Tvarohová náplň je jen na jeden závin, druhý plním pro děti klasicky jablkama.