Také to máte tak, že když objevíte nějaké nové mouky, musíte co nejrychleji zkusit co nejvíce věcí? U nás je to pak takový pečící maraton a fakt nevím, kdy přestat a trochu už si připadám jak blázen. Tentokrát je to kombinace mouky Nutrifree Per Pane a Per Pane Integrale. Když jsem minule dělala pouze z Per Pane Integrale, chleba byl moc dobrý, ale na můj vkus byla hodně cítit pohanka, kterou jsem teď srazila právě mixem a přidáním semínek v podobě zápary.
- 350g mouky Nutrifree Per Pane Integrale
- 200g mouky Nutrifree Per Pane
- 200ml kefíru
- lžíčka soli
- lžíce chlebového koření
- zápara ze semínek
- 300ml vody
- 30ml oleje
- 20g čerstvých kvasnic
Nejprve připravíme záparu. Můžete už klidně večer den před pečením, já připravuji obvykle cca 2 hodiny před zaděláním těsta.
- 2 plné lžíce mletého lněného semínka
- 2 lžíce slunečnicového semínka
- 2 lžíce sezamu
- 2 lžíce hnědého lněného semínka
Vše v misce zalijte vařící vodou tak, aby hladina vody byla cca 1cm nad semínky a odložte stranou do vychladnuní.
Poté z trochy vody, čerstvých kvasnic a lžíce mouky nechte vzejít kvásek, do kterého přidejte všechny ostatní suroviny i se záparou – kromě oleje. Ten budete přidávat později.
Začněte mixérem s hnětacím hákem zpracovávat těsto a potom teprve přilijte olej a hněťte dál. Těsto je lepivější. jakmile se vše spojí, přetáhněte mísu potravinovou folií a nechte zdvojnásobit objem.
Troubu předehřejte na 280 stupňů a dejte do ní hned formu na přípravu chleba Emile Henry nebo sklokeramickou mísu i s víkem.
Na pomoučené ploše zformujte těsto do bochníku a dejte kynout do ošatky na chleba (já ji mám vyloženou pomoučenou utěrkou a nechte cca 15 minut kynout.
Poté otevřete troubu, sundejte víko a do rozpálené formy dejte rychle nakynutý bochník, nařízněte a přiklopte.
Pečte do zezlátnutí.