Dneska se podělím opět o jeden řecký recept. Olivový chléb je v Řecku celkem tradičním pečivem, který můžete v Řecku potkat v různých dalších variantách a tvarech. Nevýhodou bezlepkových mouk je to, že jim chybí lepivost potřebná k tomu, co je dle mého nejlepší, ale i tak věřím, že si pochutnáte.
- 400g mouky Adveni zelená
- 120ml kefíru
- 21g čerstvého droždí
- lžíčka soli
- 370ml vody
- 30ml olivového oleje
- pokrájené olivy
- 200g nadrobené fety (NE balkánského sýra!)
- lžíčka oregána
Nejprve nechte z vody, droždí a trochy mouky vzejít kvásek, ke kterému přidejte kefír, sůl, vodu, olivový olej a vypracujte hladké těsto. Nechte na teplém místě, přetažené potravinovou folií, zdvojnásobit objem.
Na pomoučené pracovní ploše propracujte a vyválejte obdélník cca 60cm dlouhý a 30cm vysoký, který posypte nadrobenou fetou, oregánem a olivami. Zamotejte do pevné rolády, stočte do tvaru šneka a dejte kynout do ošatky vyložené pomoučenou moukou.
Troubu rozpalte na 280 stupňů. Já v tomto případě používám formu Emile Henry, která imituje prostředí pece a vůbec není třeba zapařovat troubu. Tu i s víkem vložte do hned do trouby aby s nahřála.
Zhruba po 15-20 minutách kynutí přesuňte chléb do rozpálené trouby a nahřáté formy, polijte povrch chleba trochu olivovým olejem, přiklopte a pečte do zezlátnutí.