Jablečný závin z plundrového těsta

Začíná podzim a s ním i sezóna jablek a tím pádem u nás i sezona oblíbených jablečných závinů. Dlouho jsem chtěla na nějaký závin vyzkoušet plundrové croissantové těsto, původně jsem zamýšlela se švestkovou náplní, ale sešlo se mi tu poměrně dost jablek. Musíte počítat s tím, že díky překládání a chlazení, se jedná o recept časově náročnějsí, ale rozhodně stojí za vyzkoušení.

  • 400g mouky Adveni zelená
  • 350ml mléka
  • 60g cukru
  • 1 vejce
  • 1 sáček sušeného droždí Noli
  • 250g másla

Nejprve si připravíme máslo, které vložíme mezi dva pečící papíry a vyválíme čtverec o rozměrech 20 x 20cm. Uložíme do lednice.

Z ostatních surovin vypracujte těsto. Nejprve začněte mixérem s hnětacím hákem, dokud se všechny ingredience nespojí. Nechte cca 5 minut odpočinout, potom těsto dejte na pomoučenou pracovní plochu a vypracujte pružné nelepivé těsto.

Těsto NENECHÁME kynout, ale hned rozválíme na čtverec, na který přeneseme připravené máslo z lednice, důkladně to těsta zabalíme a rozválíme na obdélník. Snažte se válet pouze jedním směrem. Nyní těsto přeložíme. Jednu stranu obdélníku přehněte ke středu, s druhou stranou udělejte totéž a jako poslední krok složte na sebe.

Těsto uložte na hodinu do lednice, důkladně pomoučete pracovní desku a opět rozválejte do obdélníku. Bohužel bezlepkové těsto kyne rychleji než lepkové a pokud překyne, je to průšvih, takže opravdu nepřekračujte tu hodinu. Při válení můžete zaznamenat, že se na bocích těsto lehce trhá, je to normální jev u bezlepku. Pokud vidíte, že z vrchu nebo ze spodu prosakuje máslo, pomoučete povrch těsta a jemným pohybem ruky mouku zapracujte přes máslo. Když máte obdélník vyváleny, tentokrát přeložte jako papír, který skládáte do polodlouhé obálky, tzn. na třetiny a opět do lednice.

Tento postup zopakujte ještě jednou. Obrázkový postup zde

Náplň:

  • 2 velká jablka
  • sladidlo dle preferencí a chuti
  • skořice
  • vajíčko
  • 1 lžíce pudinkového prášku
  • 100g polotučného tvarohu ve vaničce
  • hrst strouhaných piemontských ořechů

Tvaroh oslaďte a rozmíchejte v něm dvě lžíce cukru (já tvaroh sladila javorovým sirupem)a vmíchejte pudinkový prášek.

Nastrouhejte na hrubo obě jablka, vymačkejte z nich šťávu, přidejte skořici a případně doslaďte.

Těsto vyválejte do tvaru obdélníků. Do středu obdélku naneste tvarohovou náplň, posypte oříšky a navrstvěte strouhaná jablka.

Kraje těsta přehněte směrem do středu, několikrát nařízněte, potřete vajíčkem a posypte kokosovým cukrem se skořicí.

Pečte v troubě vyhřáté na 210 stupňů dozlatova. Nechte zchladnout a teprve poté krájejte.

Bezlepkový jablečný závin