Toustový chléb III.

Dnes přidávám třetí recept na toustový chléb, tentokrát za mě nejpovedenější. Takový ten klasický jako z obchodu – lehký, nadýchaný, prostě vatička. Strašně dlouho jsem něco takového chtěla udělat. Neříkám, že předchozí verze jsou špatné, ale tento je prostě z mého pohledu TOP.

  • 320g zelená mouka universální Adveni
  • 1/3 kostičky čerstvého droždí
  • lžička soli
  • 40ml olivového oleje
  • lžička sladidla
  • 320ml vody
  • 100g tanzhongu

Nejprve připravte tanzhong. Já si dělám dopředu na několik dní a postupně z lednice odebírám.

Na toustový chleb stačí 30g rýžové hladké mouky, 90ml vody. Důkladně promíchat, zahřát na mírném stupni za stálého míchání do zhoustnuti a nechat zcela vychladnout.

V 50 ml vody, rozmichejte droždí, trochu mouky a lžičku sladidla a nechte vzejít kvásek.

Přidejte ostatní ingredience včetně tanzhongu a vypracujte hladké těsto, které v míse přetáhněte potravinovou fólii a nechte na kuchyňské lince zdvojnásobit objem.

Troubu rozpalte na 230 stupňů, na spodní rošt zasuňte plech.

Připravte si formu na toustový chléb ( ja mám 20 cm) a ideálně ji vyložte pečícím papírem.

Těsto na lehce pomoučené ploše propracujte a rozválejte do obdélníku o rozměrech 20x 40 cm. Snažte se s těstem pracovat opatrně, nezapracovávejte moc mouky navíc a pokuste se z něho při rozvalování nevytlačit všechny bubliny.

Horní stranu srolujte jako roládu ke středu, do samé udělejte se stranou druhou.

Takto stočené těsto vložte do formy.

Do trouby na plech vylijte cca půl litru vody – troubu zavřete aby se zapařila.

Chleba nechte cca 20 minut odpočívat, poté potřete vrch vodou a vložte do trouby ( pozor na páru).

Z hruba po 30 minutách vytáhněte spodní plecha snižte teplotou na 200 stupňů. Po dalších 20ti minutách vytáhněte chleba z formy a dopékejte ještě cca 15 minut na 180 stupňů pouze na mřížce.