Pomerančové cukroví

Vánoce se nezadržitelně blíží a pro mě tímto obdobím začíná doba na zkoušení nových druhů cukroví, případně vylaďování toho, s čím jsem loni nebyla úplně 100% spokojena. Tyto pomerančové sušenky vznikly už loni, ale na poslední chvíli a už jsem recept na ně pak ani nesepisovala. V podstatě vycházejí z klasického lineckého cukroví, doplněné pomerančovou kůrou v těsto, pomerančovou marmeládou a kandovanou pomerančovou kůrou, která chuťově ladí s hořkou čokoládovou polevou.

  • 350g mouky Nutrifree Mix per Pasta Frolla
  • 250g másla
  • 2 žloutky
  • 120 cukru (klasika, rýžový, třtinový moučka…)
  • Pomerančová kůra z jednoho menšího pomeranče, ideálně chemicky neošetřeného

Ze všech surovin vypracujte hladké těsto, které uložte přes noc do lednice. 

V den pečení nechte na lince trochu povolit, těsto rozdělte na několik dílů, vyválejte a vykrajujte požadované tvary, zbytky těsta vždy zapracujte do následující várky, kterou budete vyvalovat.

Pečeme na 180 stupňů do zezlátnutí.

Slepujte k sobě vždy dvě sušenky pomerančovou marmeládou a uložte do lednice alespoň na dvě hodiny.

Ve vodní lázni rozpusťte hořkou čokoládu a nechte zchladnout.

Z lednice vytáhněte slepené sušenky a vrchní kolečko namočte do čokolády. Tím, ze jsou sušenky vychlazené a čokoláda není tepla, ztuhne poleva poměrně rychle a nemá tendenci stékat. Na závěr posypte kandovanou pomerančovou kůrou.

bezlepkové pomerančové cukroví