Tak právě jsem se dostala do bodu, že cukroví a sladké už nemůžu ani vidět, ale mám neskutečnou chuť něco po týdenním abstinování v kuchyni upéct. Lednice toho taky moc nenabízela, ale nakonec to dopadlo myslím dobře. Rohlíky jsou krásně měkké, šťavnaté díky slanině a vláčnost jim dodala moje oblíbená zakysaná smetana
7 rohlíků:
- 1/3 kostičky čerstvého droždí
- 150ml vody
- 30ml rozpuštěného másla
- 100g zakysané smetany
- 350g mouky Schaer Mix B
- lžíčka sladidla
- lžíčka soli
- 1 vajíčko
- 1 žloutek
- + vajíčko na potření
- + strouhaný sýr
- + anglická slanina
Ve troše vody nechte vzejít z kvasnic, cukru a mouky kvásek. Přidejte ostatní suroviny, vypracujete hladké těsto a nechte pod potravinovou folií zdvojnásobit objem.
Troubu rozehřejte na 250 stupňů a na spodní rošt dejte plech s cca půl litrem vody.
Vykynuté těsto propracujte na pomoučené pracovní desce a rozválejte do obdélníku. nožem rozkrájejte jako těsto na croissanty do dlouhých úzkých trojúhelníků.
Na těsto položte plátky slaniny, trochu strouhaného sýru a zatočte do rohlíčků. Položte na pečícím papírem vyložený plech, nechte cca 20 minut odpočívat, potřete vajíčkem, stáhněte teplotu na 220 stupňů a vložte dovnitř.
Zhruba po 20 minutách odstraňte plech s vodou a dopékejte do zlatova.