Rohlíčky se slaninou a sýrem

Tak právě jsem se dostala do bodu, že cukroví a sladké už nemůžu ani vidět, ale mám neskutečnou chuť něco po týdenním abstinování v kuchyni upéct. Lednice toho taky moc nenabízela, ale nakonec to dopadlo myslím dobře. Rohlíky jsou krásně měkké, šťavnaté díky slanině a vláčnost jim dodala moje oblíbená zakysaná smetana

7 rohlíků:

  • 1/3 kostičky čerstvého droždí
  • 150ml vody
  • 30ml rozpuštěného másla
  • 100g zakysané smetany
  • 350g mouky Schaer Mix B
  • lžíčka sladidla
  • lžíčka soli
  • 1 vajíčko
  • 1 žloutek
  • + vajíčko na potření
  • + strouhaný sýr
  • + anglická slanina

Ve troše vody nechte vzejít z kvasnic, cukru a mouky kvásek. Přidejte ostatní suroviny, vypracujete hladké těsto a nechte pod potravinovou folií zdvojnásobit objem.

Troubu rozehřejte na 250 stupňů a na spodní rošt dejte plech s cca půl litrem vody.

Vykynuté těsto propracujte na pomoučené pracovní desce a rozválejte do obdélníku. nožem rozkrájejte jako těsto na croissanty do dlouhých úzkých trojúhelníků.

Na těsto položte plátky slaniny, trochu strouhaného sýru a zatočte do rohlíčků. Položte na pečícím papírem vyložený plech, nechte cca 20 minut odpočívat, potřete vajíčkem, stáhněte teplotu na 220 stupňů a vložte dovnitř.

Zhruba po 20 minutách odstraňte plech s vodou a dopékejte do zlatova.

Bezlepkové rohlíky se slaninou