Taky jste pořád přeslazení z vánoc? Já tedy dnes poprvé pekla skladké – bábovku, ale to hlavně kvůli dětem, sama na sladké opravdu chuť nemám. Takže jsem upekla i něco pro mě a manžela. Oba máme rádi chuť řeckého sýru Feta, pokud budete zkoušet péct, určitě použijte pravý řecký, žádný sýr rádoby řeckého typu, nebo snad sýr balkánský se mu rozhodně nevyrovná.
Na 9 kousků:
- 300g mouky Adveni zelená směs universální
- 150ml mléka
- 2 vajíčka
- 1/3 kostky droždí
- lžíčka medu
- 50g másla pokojové teploty
- 50ml oleje
- lžíčka soli
- 90g tanzhongu
- + med na potření
- + sezamové semínka
- +200g sýru Feta
Nejprve si tedy připravíme samotný tangzhong:
- 30g rýžové hladké mouky
- 85ml vody
obě ingredience dejte do kastrůlku a za stálého míchání přiveďte k teplotě cca 65 stupňů – alespoň tak to říkají veškeré návody, ale já se přiznávám, že teplotu nehlídám. Na středním plameni míchám, dokud se ze směsi nezačne tvořit hustší gelovitá konzistence. Pak odstavte a nechte vychladnout.
Než tangzhong vychladne, smíchejte droždí, lžíčku medu, lžíci mouky a trocu vody a nechte vzejít kvásek.
Poté přidejte všechny ingredience včetně tanzhongu a vypracujte hladké těsto, které přikryjte potravinovou folií a nechte zdvojnásobit objem.
Po vykynutí rozdělte na 9 dílů, každý propracujte na lehce pomoučené pracovní desce a vytvořte z něho kruh, na který naneste rozdrobený Feta sýr. Kruh uzavřete do tvaru kapsy, jejíž lem dejte dolů. Takto zpracujte všech devět kusů, přeneste na plech vyložený pečícím papírem a pod igelitem nechte 15 minut odpočívat.
Předehřejte troubu na 220 stupňů, na spodní rošt dejte plech s cca půllitrem vody.
Po patnácti minutách potřete bochánky tekutým medem a obalte v sezamových semínkách.
Pečte cca 20 minut, poté vytáhněte plech s vodou a dopékejte do zlatova.